Terugblik 2020

Terugblik 2020

16.03.2021

We blikken terug op 2020. De ledendag die gepland was op 13 maart 2020 op de prachtige locatie van Het Predikheren in Mechelen viel in het water, en vanaf dat moment werd het digitale verhaal het nieuwe normaal.

Sommige bibliotheken sloten, legden een sterke nadruk op digitale dienstverlening, afhaaldiensten ontplooiden zich en boeken werden aan huis geleverd. In wetenschappelijke bibliotheken, documentatiecentra en archieven werd voornamelijk ingezet op digitalisering en scan on demand. De bibliotheek werd beschouwd als essentiële dienst en Vlaams minister-president Jan Jambon riep dan ook de lokale besturen op om hun bibliotheken open te houden. Er waren minder bezoekers in de bibliotheek, constateerde de VRT op 30 augustus, maar er waren wel meer boeken ontleend. Heeft de Vlaming zijn liefde voor het lezen teruggevonden?

De informatiemedewerkers in het veld schakelden snel om op een veilige manier te kunnen inspelen op de noden van de bevolking. Samen met de sector werkten we een gids met praktische adviezen uit. De gids volgde de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en werd afgestemd met het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het hele jaar door kreeg de gids verschillende updates.

In samenwerking met de Association des Archivistes Francophones de Belgique (AAFB) zag Archives de Quarantaine Archief #AQA het levenslicht. We moedigden met het platform archiefdiensten aan om getuigenissen te verzamelen en de bijzondere activiteiten vast te leggen en te archiveren. Een bevraging over de impact van de coronacrisis kon niet uitblijven en we bevroegen een kleine 500 medewerkers in de sector op 12 mei en herhaalden dat op 15 december, waaraan zo’n 652 medewerkers aan deel namen.

Het project Welgevormd in de Informatiesector liep in september 2020 ten einde. We vroegen ons af welke actuele vormingsbehoeften er bestaan op het (boven)lokale niveau. Uit de resultaten bleek een sterke nood aan levenslang leren, dicht bij huis, op maat en in middellange trajecten. Daarmee moeten we zeker verder aan de slag gaan.

De vereniging werkte aan een visietekst 2021-2025. Ons doel is dé beroepsvereniging van de informatieprofessionals te zijn. Dat is veel breder dan de bibliothecarissen, archivarissen en documentalisten, waar we ons tot op heden in onze missie op richtten.

Door de coronamaatregelen bleek het nagenoeg onmogelijk om studiedagen te organiseren, maar we organiseerden wel meer digitale vormingsmomenten.

Ben je benieuwd naar de resultaten van de projecten van het afgelopen jaar en de bezigheden van de verschillende secties? Lees hier het jaarverslag 2020.

 

 


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be