Taaltriatlon in 75 bibliotheken

Taaltriatlon in 75 bibliotheken

29.09.2020

Taalminnaars scherpen best hun pen voor de tweede editie van 'De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. In meer dan 75 bibliotheken over heel Vlaanderen weerklinkt op vrijdagavond 9 oktober simultaan de dicteetekst van Bart Van Craeyevelt, winnaar van de wedstrijd 'Verhaal voor dictee'.

Organisatoren Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard bogen zich voor de tweede editie van De Schrijfwijzen over een coronaproof concept waarbij spelplezier voorop blijft staan. Deelname is gratis. Inschrijven kan op deschrijfwijzen.be of bij een deelnemende bibliotheek. 

Taaltriatlon

Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, trekt Het Groot Dictee Heruitgevonden. “Iedereen meet zich graag met andere mensen”, zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. 

“Dit fijne en laagdrempelige taalspel wordt simultaan gespeeld tussen de boeken in meer dan 75 bibliotheken. We zetten in op samenhorigheid en het wedstrijdelement.”

De deelnemers krijgen op vrijdagavond 9 oktober een dictee, een multiple choiceronde en een spellingbee voorgeschoteld. “Een triatlon voor taalliefhebbers met hier en daar een valkuil”, vervolgt Leenders. 

“Het is een dictee voor íédereen die graag speelt met letters. Je hoeft geen spellingkrak te zijn, het wemelt niet van de moeilijke woorden. Het laat je creatief aan de slag gaan met taal.”

De tekst is geschreven door jong talent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier, Frank Deboosere en Annika Cannaerts - winnaar van de vorige editie - selecteerden drie teksten, die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector.

De bibliotheken kozen overtuigd het verhaal van Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek. Hij wordt op 9 oktober in de Antwerpse bibliotheek Permeke in de bloemetjes gezet en zal als verteller zijn verhaal ook live brengen.

Ook dit jaar gaan een aantal bekende stemmen met de tekst aan de slag. Otto-Jan Ham leest voor in Halle, de radiofone stem van Hajo Beeckman brengt de dicteetekst in Merelbeke.

Veilig aan de taalslag 

Organisatoren Creatief Schrijven vzw, De Standaard en de bibliotheken staan ook voor de uitdaging om het dictee coronaproof te laten verlopen. Het aantal plaatsen per bibliotheek ligt daarom lager dan vorig jaar.

Op die manier kan een veilige afstand tussen de deelnemers gegarandeerd worden. Sommige bibliotheken nemen nu al het zekere voor het onzekere en organiseren een online variant voor bewoners uit die regio. Zo zal de bib in Roeselare het dictee online via Zoom organiseren.

Vanwege COVID-19 vindt er dit jaar geen grote finale van De Schrijfwijzen plaats. De krant De Standaard lanceert als alternatief op maandag 5 oktober een online oefendictee waar mensen het taalspel al in de vingers kunnen krijgen en testen of ze een 'schrijfwijze', 'dicteetijger' of 'spelkonijn' zijn.

Afhankelijk van de uitslag kunnen ze hun kennis nog (stevig) bijspijkeren en beslagen op het ijs komen op Het Groot Dictee zelf.  

Deelnemen?

De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden vindt plaats op vrijdag 9 oktober om 20u in meer dan 75 bibliotheken. Op deschrijfwijzen.be ontdek je welke bibs deelnemen op de handige overzichtskaart. Een zitje reserveren voor het dictee kan via de website of rechtstreeks bij de deelnemende bibs.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be