Studeren in de informatiesector

Studeren in de informatiesector

15.12.2020

De coronacrisis zorgde voor een herontdekking van de bibliotheek, afhaalbibs kennen populariteit en bibliotheken haalden af en toe het journaal door de creatieve oplossingen om de dienstverlening coronaproof te maken. Daarnaast stipt deze tijd ook het belang aan van een goede digitale informatiehuishouding. Zorgt dat ervoor dat er meer interesse is om een studie aan te vatten in de sector?

Het aantal inschrijvingen voor de informatieopleidingen georganiseerd in het volwassenenonderwijs, bleef stabiel bij de meeste instellingen of kende een stijging in vergelijking met de vorige jaren.

Zo merkte CVO Groeipunt (vroeger PCVO VSPW) een stijging van het aantal inschrijvingen voor zowel de opleiding Archiefmedewerker, Behoudsmedewerker Erfgoed als Bibliotheekmedeweker.

Een mogelijke verklaring is dat meer mensen zich heroriënteren op het gebied van hun job en er eventueel tijdelijke werklozen kozen om de opleiding te volgen. De cijfers van volgend jaar zullen hier meer duidelijkheid over kunnen geven.

De instelling Qrios rapporteerde te weinig deelnemers voor de opleiding Bibliotheekmedewerker en informatiebemiddelaar en kon de opleiding daardoor niet starten. Dit jaar kende ook Encora een daling in het aantal cursisten voor deze opleiding, maar er waren wel voldoende inschrijvingen om de vorming rendabel te houden.

Voor het graduaat Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief, was de interesse dit schooljaar groot. De Arteveldehogeschool rapporteerde een stijging tegenover vorig jaar van bijna 50%. Volgens de hogeschool is dat het resultaat van de inkanteling in de hogescholen sinds september 2019. Ook zorgde sociale media voor wat exposure.

De Erasmushogeschool kende ook meer inschrijvingen dan vorig jaar en ging van dertien starters naar eenentwintig. Dit jaar startte de Erasmushogeschool met het postgraduaat informatiemanagement, dat al meteen vijftien studenten aantrok. 

De archiefopleiding van CVO Volt heeft het moeilijk, en kent een achteruitgang in het aantal studenten. Het aantal inschrijvingen voor de manama Archivistiek: erfgoed- en hedendaags documentbeheer aan de VUB steeg dan weer ten opzichte van vorig jaar.

Het nieuwe keuzevak digitaal archief en informatiebeheer, heeft hier mogelijks een positieve invloed gehad. Conclusie: de opleidingen in de informatiesector worden over het algemeen door aankomende studenten als relevant en aantrekkelijk beschouwd. Gelukkig, want we blijven ze nodig hebben!


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be