Spelplezier centraal tijdens dictee in bibliotheken

Spelplezier centraal tijdens dictee in bibliotheken

28.09.2021

Taalminnaars scherpen hun pen voor de derde editie van De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. In meer dan 70 bibliotheken over heel Vlaanderen weerklinkt op vrijdagavond 8 oktober simultaan de dicteetekst van Anneke Verbeeck, winnaar van de wedstrijd Verhaal voor dictee. Organisatoren Creatief Schrijven vzw, de bibliotheken, de krant De Standaard én nieuwe partner NRC verzorgen een live dictee met drie spelrondes, een online dictee én een grote live finale. Deelname is gratis. Inschrijven kan op deschrijfwijzen.be of bij een deelnemende bibliotheek.

Taalspel tussen de boeken

Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, coördineert Het Groot Dictee Heruitgevonden. "We hebben het traditionele dictee in een nieuw jasje gestoken. Het is een fris taalspel dat openstaat voor iedereen en niet enkel voor dicteetijgers. Deelnemers nemen het tegen elkaar op in drie rondes: een dictee, een multiple choiceronde en een spellingbee”, zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. “Een triatlon voor taalliefhebbers met hier en daar een valkuil.”

De tekst van het dictee is geschreven door jong talent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier en Chaima Saysay selecteerden drie teksten die voorgelegd werden aan de bibliotheeksector. De bibliotheken kozen overtuigd het verhaal van Anneke Verbeeck uit Wondelgem. Zij wordt op 8 oktober in de Antwerpse bibliotheek Permeke in de bloemetjes gezet.

Anneke Verbeeck getuigt: “Drie jaar geleden mocht ik veertig kaarsjes uitblazen op mijn verjaardagstaart. Plots begon de schrijfster binnen in mij zich te roeren: 'Hoe zit dat nu met die kinderdroom? Wanneer ga je me nu eindelijk een kans geven?' Vooruit dan maar, dacht ik, ik trakteer je op een schrijfcursus. Die wakkerde mijn zin in schrijven alleen maar aan. Op vraag van een uitgeverij werk ik nu aan een kinderboek. Zo fijn dat ik deze dicteewedstrijd win. Ik ben heel benieuwd wat de mensen op 8 oktober van mijn verhaal gaan vinden.”

Finale op 23 oktober

De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden gaat van start tijdens de Week van het Nederlands. Doorheen Vlaanderen en Nederland vinden tussen 2 en 9 oktober een heel aantal grote en minder grote activiteiten plaats. Dankzij nieuwe partner NRC gaat ook De Schrijfwijzen voor het eerst internationaal.

De winnaars van het dictee in de bibliotheken nemen het tegen elkaar op tijdens de grote finale van De Schrijfwijzen op zaterdag 23 oktober in de prachtige Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Daar sluiten ook de beste spelers van het online dictee aan. De winnaar van De Schrijfwijzen 2021 gaat aan de haal met een exclusieve Belgische designpen.

Deelnemen

De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden vindt plaats op vrijdag 8 oktober om 20 uur in meer dan 70 bibliotheken. Op deschrijfwijzen.be staat een lijst met de deelnemende bibliotheken. Een zitje reserveren voor het dictee kan via de website of rechtstreeks bij de deelnemende bibliotheken.

Wie op 8 oktober niet in de bibliotheek raakt, kan deelnemen aan het online dictee van De Standaard en NRC. De virtuele dicteevariant is beschikbaar van maandag 4 tot en met zondag 10 oktober.

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en De Standaard, in samenwerking met NRC Handelsblad, de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be