Protocol en noodfonds cultuursector

Protocol en noodfonds cultuursector

06.06.2020

Op 3 juni besliste de Nationale Veiligheidsraad dat de cultuursector haar activiteiten zonder publiek vanaf 8 juni terug mag hervatten. Dit moet zo veilig mogelijk gebeuren, zowel voor de gebruikers als het personeel. Hiervoor worden, zoals bepaald in de Nationale Veiligheidsraad, protocollen opgemaakt die de sector helpen om veilig op te starten.

De openbare bibliotheken worden beschouwd als een openbare dienstverlening en zijn publiek toegankelijk voor het ontlenen en inleveren van boeken. Daarbij moeten de social distancing maatregelen gerespecteerd worden, aldus het Crisiscentrum.

Silent places voor studenten zonder passende studiefaciliteiten kunnen in de bibliotheken georganiseerd worden mits op afspraak en met respect voor de social distance maatregelen. Ook het gebruik van de publiekscomputer en de leeszaalwerking kan, dit moet op afspraak georganiseerd worden of met een aanwezigheidslijst en dit met de nodige hygiënemaatregelen.

Heel wat archieven en andere instellingen in de informatiesector werken momenteel met een leeszaalfunctie op afspraak en hebben een door hun preventieadviseur goedgekeurd draaiboek.

Basisprotocol cultuursector

Momenteel wordt er een basisprotocol voor de cultuursector uitgewerkt, dat minister Jambon in de loop van de week van 8 juni zal bekrachtigen. Het basisprotocol komt tot stand na overleg met verschillende vertegenwoordigers uit de cultuursector en in nauw overleg met professor Erika Vlieghe, voorzitster van de expertencommissie die de Nationale Veiligheidsraad adviseert.

Dit basisprotocol zal de basis vormen waarmee diverse sectorspecifieke handleidingen en gidsen opgemaakt en verspreid zullen worden. Ook de VVBAD zal op basis van goedgekeurde protocollen bekijken welke aanpassingen en toevoegingen er nodig zijn voor de sectorgids voor bibliotheken, archieven en documentatiecentra.

De meest recente versie van de sectorgids voor bibliotheken, archieven en documentatiecentra kan je vinden via deze link. 

Risicogroepen

Binnenkort komt er een charter met duidelijke aanbevelingen voor de grote groep 65+ in onze samenleving. Ook in onze sector is dat een actieve doelgroep van vrijwilligers en deelnemers, die net zoals iedereen staan te poppelen om de draad terug op te nemen.

Het departement Cultuur vraagt nog even geduld uit te oefenen, en te wachten tot er algemene instructies zijn, vooraleer ook voor deze doelgroep alles terug open te stellen. Hetzelfde geldt voor alle andere risicogroepen die ook in de algemene pandemie werden benoemd.

Noodfonds

De Vlaamse Regering voorziet in het Vlaamse Noodfonds 265 miljoen euro. Minister Jambon maakt 65 miljoen euro vrij voor de cultuursector. De minister zal deze middelen in de eerste plaats verdelen over de 411 door Vlaanderen structureel gesubsidieerde culturele organisaties. Zij krijgen nu de kans om een schadedossier in te dienen. Hierbij wordt extra rekening gehouden met de meest kwetsbare spelers, zoals freelancers, werknemers met een dagcontract… .

Naast deze 65 miljoen, specifiek voor culturele organisaties, voorziet de regering ook 87,3 miljoen euro extra voor de lokale besturen. Zij zullen deze middelen vrij kunnen verdelen over lokale sport, cultuur en jeugdverenigingen. Ook niet-gesubsidieerde, niet-commerciële organisaties in de erfgoedsector, sociaal-cultureel werk, amateurkunsten en de kunsten kunnen hier beroep op doen.

Nog vragen?

Contacteer ons en wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen.

Jessica Jacobs

VVBAD | Directeur, voltijds
Statiestraat 179
2600 Berchem
03 281 44 57

Meer informatie over:

De huidige maatregelen van de federale overheid.
Covid-19 en de cultuursector
Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.
Cultuurconnect heeft een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen van openbare bibliotheken.
Faro heeft een informatiepagina voor de cultureel-erfgoedsector.
Coronagids sociaal-cultureel werk en een overzicht van andere sectorgidsen. 

Foto: Unsplash.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be