Onbekend schrijftalent gezocht voor ‘Groot Dictee’

Onbekend schrijftalent gezocht voor ‘Groot Dictee’

02.03.2021

Een onbekende schrijver ziet op 8 oktober in een honderdtal Vlaamse bibliotheken zijn/haar/hun verhaal voorgelezen als dicteetekst tijdens De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Voor de derde keer organiseren Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebber, en krant De Standaard dit interactieve spel. Met een schrijfwedstrijd daagt de organisatie iedereen uit om een spannend verhaal op papier te zetten. Taaldeskundige Ludo Permentier en woordkunstenaars Esohe Weyden en Chaima Saysay jureren en bepalen in overleg met de bibliotheeksector welk verhaal de officiële dicteetekst wordt. Deelnemen aan de wedstrijd kan tot 30 april. 

Spelplezier

“Mensen op een laagdrempelige manier enthousiast maken voor taal, dat is het doel van De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Als je de alarmerende berichten over de tanende populariteit van onze moedertaal moet geloven, is dat geen evidentie”, aldus An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw.

“Toch ondervinden we binnen onze organisatie dagelijks dat er nog veel liefde voor het Nederlands bestaat en mensen nog steeds enthousiast deelnemen aan taal- en schrijfwedstrijden. Bewijs: De Schrijfwijzen bracht vorig jaar meer dan 2.000 deelnemers in 75 Vlaamse bibliotheken op de been.

En dát in een pandemiejaar waarin we toch met z'n allen voornamelijk tussen onze eigen muren zaten. Dat bewijst dat mensen nog steeds warmlopen voor taalspelletjes én dat ze dat ook gewoon graag in groep doen”, besluit Leenders. 

Unieke schrijfwedstrijd

Voor de komende editie van De Schrijfwijzen gaat Creatief Schrijven vzw op zoek naar niet één, maar twee dicteeteksten: één wordt op 8 oktober voorgelezen in de bibliotheken, de tweede tekst wordt gebruikt voor het online dictee van krant De Standaard.

“Elke bolleboos met een woordenboek en een slecht karakter kan een dicteetekst schrijven, die iedereen fout schrijft. Daar is geen aardigheid aan. Wij zijn vooral op zoek naar een straf verhaal. Wij willen de mensen die deelnemen het genoegen gunnen om iets te presteren, niet om fouten te maken", aldus Ludo Permentier, taalexpert, oud-journalist en medeoprichter van De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden.

De wedstrijdopdracht luidt als volgt: schrijf een toffe en meeslepende tekst van 500 tot 700 woorden, met een kop, een staart én een cliffhanger. Het verhaal speelt zich af tussen de boeken of in de bibliotheek. Deelnemen aan de dicteewedstrijd kan tot 30 april op het kansenplatform van Creatief Schrijven vzw, Azertyfactor.

Twee winnende verhalen

Taalexpert Ludo Permentier zetelt opnieuw in de jury. Naast hem nemen dit jaar nieuwslezer Chaima Saysay en podiumdichter Esohe Weyden plaats. Samen selecteren zij vijf teksten.

Die leggen ze voor aan de deelnemende bibliotheken. Samen bepalen ze welk verhaal op 8 oktober in alle bibs zal weerklinken én welk verhaal gebruikt zal worden voor het online dictee van De Standaard.

Vorige winnaar

Bij de vorige editie van de schrijfwedstrijd kozen juryleden Frank Deboosere, Ludo Permentier en Annika Cannaerts (winnaar van de wedstrijd in 2019) na rijp beraad overtuigd voor het verhaal van Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek. Zijn verhaal ‘Streber’ werd als dicteetekst voorgelezen in 75 bibs op vrijdag 9 oktober 2020.   

Bibliotheekbezoek stimuleren

De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden is een laagdrempelig taalspel dat plaatsvindt in meer dan bibliotheken. Het is een speelse dicteeformule waarbij niet enkel correcte spelling van belang is. Creativiteit en stalen zenuwen zijn even cruciaal. De Schrijfwijzen vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 8 oktober, tijdens de Week van het Nederlands. 

Inschrijven voor De Schrijfwijzen kan vanaf 1 september bij de deelnemend bibliotheken of online op www.deschrijfwijzen.be.   

 

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is een initiatief van Creatief Schrijven vzw, De Standaard, Radio 1 en de Vlaamse bibliotheken, met medewerking van Team Taaladvies, en met steun van CERA. 


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be