Neem deel aan IFLA/Systematic Public Library of the Year 2020

Neem deel aan IFLA/Systematic Public Library of the Year 2020

17.02.2020

De IFLA/Systematic Public Library of the Year 2020 wordt uitgereikt aan de bibliotheek die het best open, functionele architectuur combineert met creatieve IT-oplossingen en rekening houdt met zowel digitale ontwikkelingen als lokale cultuur. De bibliotheek kan eender waar ter wereld staan. Om mee te kunnen dingen naar de prijs van 2020 moet de bibliotheek gebouwd zijn tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019 of verhuisd zijn naar een gebouw dat vroeger niet gebruikt werd als bibliotheek.

De prijs wordt uitgereikt op het IFLA World Library and Information Congress dat plaatsvindt in Dublin van 15 tot 21 augustus 2020. Naast de prijs ontvangt de winnende bibliotheek ook 5 000 dollar. De prijs wordt toegekend door de IFLA-secties ‘Public Libraries, Library Buildings’ and ‘Equipment en Metropolitan Libraries’. De prijs wordt gesponsord door Systematic.

Schrijf je nu in!

Lokale overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor nieuwe openbare bibliotheken kunnen zich samen met relevante adviseurs inschrijven om in aanmerking te komen voor deze prijs. Het is niet noodzakelijk om lid te zijn van IFLA.

Inschrijven kan van 1 februari tot 15 april 2020.

Beoordelingscriteria

  1. Interactie met de omgeving en lokale cultuur: Dit heeft betrekking op hoe de architectuur de lokale cultuur van de gemeenschap reflecteert of respecteert, hoe de architectuur zichtbaarheid voorziet in de stadse omgeving en hoe ze interageert met omliggende gebouwen en open plaatsen. Speelt de bibliotheek een rol in het leggen van connecties of het aandrijven van bewegingen in de stedelijke context? Functioneert de bibliotheek als een “huiskamer” voor de gemeenschap, waar iedereen toegang toe heeft?
  2. Architecturale kwaliteit: Dit heeft betrekking op hoe elke ruimte werkt op het vlak van functies en logistiek. Hoe is het architecturale concept geïmplementeerd en ontworpen op verschillende niveaus in het gebouw? Dit is van belang voor hoe individuele ruimtes in de bibliotheek bezoekers beïnvloeden.
  3. Flexibiliteit: Dit heeft betrekking op hoe ruimtes ontworpen en georganiseerd zijn en hoe oppervlaktes en de combinatie van ruimtes een inspiratie kunnen vormen voor bezoekersactiviteiten, en nieuwe activiteiten en synergie kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld: voorziet de bibliotheek makerspace-plaatsen of een podium? Worden deze gebruikt, en indien ja, hoe? Kunnen deze ruimtes gemakkelijk veranderd worden en gebruikt voor verschillende functies en activiteiten?
  4. Duurzaamheid: Dit heeft betrekking op hoe duurzaamheid geïncorporeerd is in de bibliotheek, bv. door het verminderen van de hoeveelheid middelen die verbruikt wordt, door het gebruiken van lokale materialen in het bouwproces of door nieuwe manieren te vinden om natuurlijke middelen te gebruiken als energiebron.
  5. Leerruimte: Dit heeft betrekking op de manier waarop bibliotheken verschillende wegen naar educatie aanbieden, hoe leerruimtes verschillende leersituaties ondersteunen, hoe ze tegemoet komen aan verschillende noden en leeftijden en hoe ze verschillende leerformats aanmoedigen – zeker ‘leren’ als sociaal fenomeen. Hoe interageren de leerruimtes met de rest van de bibliotheek?
  6. Digitalisering: Dit heeft betrekking op hoe digitale communicatie en de toegang tot de inhoud van de bibliotheek geïntegreerd zijn in de bibliotheekruimte, waarbij mobiele technologie gebruikt wordt. Hoe worden ontwerp, esthetiek en interactie gebruikt als basis voor digitalisering? Is digitalisering gebruikt op een innovatieve en creatieve manier om ervaringen te creëren voor de bezoekers?

Bekijk voor meer informatie de website van IFLA.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be