Leesoffensief in de Commissie Cultuur

Leesoffensief in de Commissie Cultuur

02.11.2022

Tijdens de vergadering van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 20 oktober stelde Elisabeth Meuleman (Groen) een vraag aan minister-president Jan Jambon (N-VA) over de rol van bibliotheken in het Leesoffensief. Met het Leesoffensief wil de Vlaamse overheid Vlamingen mobiliseren om te lezen, voor te lezen en samen te lezen. Jambon geeft aan dat de bibliotheken uiteraard een centrale rol spelen in de uitvoering van dat actieplan.

Meuleman vroeg concreet of er budgetten gereserveerd zijn om initiatieven rond leesbevordering op te zetten. Ze geeft aan dat er duidelijk steeds meer opdrachten zijn voor openbare bibliotheken, en vraagt hoe de minister-president ervoor wil zorgen dat ze dat niet met steeds minder middelen moeten doen. Jambon reageerde dat er volgens een raming jaarlijks anderhalf miljoen nodig zou zijn voor het uitvoeren van het actieplan, maar dat er nog geen middelen voor projectsubsidies gevonden zijn.

Marius Meremans (N-VA) zei in het debat dat lokale besturen zelf kunnen bepalen wat ze financieren. Mogelijk leggen lokale besturen andere prioriteiten. De intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen volgens hem wel extra slagkracht geven. Stephanie D’Hose (Open Vld) benadrukte diezelfde lokale autonomie. Ze geeft aan dat de Vlaamse overheid wel moet monitoren dat cultuur niet het kind van de rekening is. Daarvoor is er de lokale vrijetijdsmonitor: uit de eerste data kunnen we volgens haar aflezen dat er over het algemeen de voorbije jaren nog niet bespaard werd op cultuur. D’Hose ziet door de sterke evolutie die de bibliotheken doormaakten tot kenniscentra ook mogelijkheden voor hen in aanvullende financiering vanuit de privé-sector.

De minister-president is zich ervan bewust dat er budgettaire uitdagingen zijn voor lokale besturen en openbare bibliotheken. Er was bijkomend budget gereserveerd voor de lokale besturen, de besturen mogen zelf beslissen hoe ze dat inzetten. Zolang de extra middelen voor het Leesoffensief er niet zijn, zullen hierrond geen bijkomende taken toegewezen worden aan de bibliotheken. Het plan wordt met andere woorden pas echt gelanceerd wanneer de middelen er zijn.

Private middelen aanwenden is uiteraard interessant, maar daar kunnen we volgens Meuleman niet op rekenen voor een essentiële taak als leesbevordering. Ze besluit dan ook met de vraag om dringend middelen vrij te maken om het plan in het Leesoffensief uit te kunnen voeren. (JJ)

> Meer informatie vind je hier.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be