Lancering 'Archives de Quarantaine Archief'-platform

Lancering 'Archives de Quarantaine Archief'-platform

14.04.2020

Zonder twijfel maken we met de ‘quarantaine’-maatregelen naar aanleiding van de Covid-19-pandemie een historische periode door. Ons dagelijks leven, onze routines, ons werk, onze gewoontes zijn overhoop gegooid door de verplichte isolatie en bijzondere maatregelen ... Als archivarissen en informatiebeheerders willen we historici helpen de geschiedenis van morgen te schrijven. We willen deze historische periode documenteren door de verhalen, getuigenissen, beschouwingen, foto's, enz. van burgers, bedrijven en andere organisaties te archiveren.

Geïnspireerd door initiatieven van de AAF (Frankrijk) en het NDE (Nederland), in navolging van oproepen die stadsarchieven zoals dat van Brussel, Gent of La Louvière lanceerden, hebben de beroepsverenigingen van noord en zuid, de VVBAD en de AAFB, de handen in elkaar geslagen. Samen lanceren we het gemeenschappelijke project Quarantaine Archief waarmee we archiefdiensten aanmoedigen om getuigenissen te verzamelen en de bijzondere activiteiten van hun organisatie(s) in het kader van de coronacrisis vast te leggen en te archiveren. Om te documenteren wat er leeft in hun omgeving, hoe hun organisatie(s) omgaan met de quasi lockdown, hoe ze zich proberen aan te passen.

De VVBAD en de AAFB zijn zich bewust van de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Daarom willen we een expertise-netwerk organiseren om vragen over het archiveren van corona-gerelateerd materiaal te beantwoorden. We willen best practices uitwisselen, praktische en technische informatie delen over hoe je online bronnen kunt vastleggen, hoe je deze bestanden best bewaart en beschrijft, wat je best in een schenkingsovereenkomst zet, enzovoort.

#AQA-platform

Ontdek nu het #AQA-platform met informatie over initiatieven van archivarissen, technische hulpmiddelen en best practices voor het verzamelen en archiveren van het materiaal omtrent de crisis.

IMPORTANT

Contact

Aarzel zeker niet om dit initiatief te delen (#AQA). Heeft u zelf reeds initiatieven opgezet of vragen over dit project? U kan ons contacteren via vvbad@vvbad.be en 0494/30.99.17.

 

'Archives de Quarantaine Archief : dossier Covid-19' kadert binnen een internationale beweging van UNESCO (Turning the threat of COVID-19 into an opportunity for greater support to documentary heritage) en ICA.

Archives de Quarantaine Archief is een gezamenlijk initatief van de AAFB en de VVBAD.

IMPORTANT

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be