Kleur in kinderboeken (zolang het geen Zwarte Piet is)

Kleur in kinderboeken (zolang het geen Zwarte Piet is)

26.10.2021

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! In zijn zog brengt de goedheilig man de jaarlijkse zwartepietendiscussie met zich mee. Ook heel wat bibliotheken stelden zich al de vraag wat ze moeten aanvangen met hun ‘zwarte’ Sintboeken. Zowel in Nederland als in Vlaanderen halen bibliotheken kinderboeken met een stereotiepe Zwarte Piet uit de collectie. Elk jaar in november publiceert Spinzi.nl een lijst van Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet die je kunt gebruiken bij de collectievorming.

Uiteraard is een divers aanbod van kinderboeken meer dan enkel de Sintboeken kritisch tegen het licht houden. Eens de jeugdboeken gescreend zijn op inhoud moeten nieuwe, inclusieve boeken een plaats krijgen in de rekken. Maar waar kun je als jeugdbibliothecaris inspiratie opdoen? Gewoon eens ‘kinderboeken’ googelen, in combinatie met ‘diversiteit’ of ‘inclusiviteit’ en je krijgt al heel wat resultaten. Maar er zijn ook nuttige Instagramprofielen, uitgeverijen en lijstjes die je niet zomaar uit de zoekmachine haalt.

Op Instagram zijn er een paar erg relevante profielen. Aisha van de Inclusieve kinderboekenclub geeft boekentips, netjes gesorteerd per leeftijdscategorie in de hoogtepunten. Ze heeft trouwens ook een profiel waar ze boeken voor volwassenen aanprijst. De zusjes Fay en Myra vormen samen met hun moeder een andere Instagram-boekenclub, namelijk de Diversiteit Kinderboekenclub. Samen delen ze de vondsten van hun zoektocht naar leuke, diverse kinderboeken.

Daarnaast zijn er uitgeverijen die zich specialiseren in boeken waarvan de illustraties onze diverse samenleving weerspiegelen, denk maar aan Uitgeverij Wilde Haren, ROSE Stories en Studio Sesam.

Ook in onze sector beweegt er wat. Zowel de bibliotheek van Antwerpen als Iedereen Leest publiceerden lijsten met diverse kinderboeken. Zoek in de lijsten van de Mijn Bibliotheek-administratie naar divers* en je krijgt ze allebei te zien.

Hopelijk gaan heel wat (jeugd)bibliothecarissen aan de slag met deze tips, zodat alle kinderen zichzelf herkennen in het aanbod van hun plaatselijke bibliotheek!

Nuttige links:

spinzi.nl/sinterklaasboeken-zonder-zwarte-pieten
kinderboeken.nl/diversiteit-inclusiviteit

Eva Vanackere, sectie Jeugdbibliothecarissen


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be