Ken jij onze internationale keynotesprekers?

Ken jij onze internationale keynotesprekers?

06.07.2021

Het programma van Informatie aan Zee staat al even op onze website. Ondertussen hebben we de kaap van 100 inschrijvingen al overschreden. We kijken ernaar uit om jullie in oktober te ontmoeten.

Enkele weken geleden kon je kennismaken met twee keynotesprekers: Ruben Verborgh en Sara Lammens. Maar wist je dat we ook enkele internationale keynotesprekers uitgenodigd hebben? Ontdek hier wie ze zijn en waarover ze zullen spreken.

Roland Poellinger

De keynotelezing Inspiring Convergence op donderdagochtend, gesponsord door Bibliotheca, gaat door in de Delvauxzaal. Daar kun je de hele dag lezingen bijwonen van het themablok Informatie & Samenleving.

Dr. Roland Poellinger is hoofd van eServices bij de Stadsbibliotheek van München in Duitsland. In 2012 behaalde hij zijn doctoraat in Logics and Philosophy of Science aan de Universiteit van München, waarna hij als onderzoeker werkte aan het Munich Center for Mathematical Philosophy. Zes jaar later, in 2018, begon hij bij de Munich City Library. Dankzij zijn jarenlange ervaring in wetenschapscommunicatie, mediaontwerp en mediageletterdheid in het onderwijs, focust hij er voornamelijk op het verbinden van bibliotheektechnologieën en –communicatie

Tijdens zijn lezing Inspiring Convergence vertelt Roland over digitale en educatieve inclusie in bibliotheken. Om klantgericht te kunnen communiceren, de vindbaarheid van digitale kanalen te verbeteren en de toevalligheid te vergroten, is het belangrijk om door de ogen van de klanten te kijken. Aan de hand van een stappenplan en praktijkvoorbeelden toont Roland aan hoe je gevarieerde content op een zinvolle én inspirerende manier toegankelijk kunt maken. 

Johannes Neuer

In het themablok Inclusie & Diversiteit kun je op vrijdagochtend de keynotelezing Digital Inclusion and Education in Libraries, gesponsord door ekz_benelux, bijwonen in de Delvauxzaal.

In 2009 begon Johannes bij The New York Public Library waar hij verschillende leidinggevende functies bekleedde, zoals Director of Customer Experience. Tien jaar later besloot hij om terug te keren naar Duitsland om als bibliotheekdirecteur te beginnen bij ekz Group, een groep bedrijven gespecialiseerd in bibliotheekproducten en -diensten. Zijn doel is om de inclusiviteit en toegankelijkheid van digitale producten en diensten in bibliotheken te vergroten.

In zijn presentatie geeft Johannes enkele voorbeelden van initiatieven op het gebied van digitale inclusie en educatie vanuit zijn eigen werkervaring. Tijdens deze lezing ontdek je hoe je de digitale kloof kunt overbruggen en kom je meer te weten over de inspanningen om digitale technologie begrijpelijker en toegankelijker te maken.

Lorcan Dempsey

In het themablok Collective Collections kun je op donderdagochtend de keynotelezing Collection directions and pandemic effects bijwonen in de Loungebar.

De invloed van Lorcan Dempsey, een bibliothecaris die werkte voor bibliotheek-, non-profit- en onderwijsorganisaties in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, wordt algemeen erkend. Hij begon zijn bibliotheekcarrière in openbare bibliotheken in Dublin (Ierland) waar hij opgroeide. Momenteel werkt hij voor OCLC. Hij heeft ook leiding gegeven aan nationale bibliotheek- en informatieprogramma's in het Verenigd Koninkrijk en aan twee internationaal erkende R&D-eenheden voor bibliotheken (UKOLN en OCLC Research). Daarnaast hield hij toezicht op diverse lidmaatschaps- en bestuursactiviteiten, operationele diensten en technische ontwikkeling.

De collectie vormt de identiteit en het doel van de bibliotheek, en dat heeft haar diensten verankerd. Onze kijk op collecties is de laatste jaren aanzienlijk veranderd, zeker tijdens het laatste jaar. In zijn lezing vertelt Lorcan hoe de bibliotheekcollectie nu geen grenzen meer kent, hoe bibliotheken wetenschappelijke creatie en uitwisseling ondersteunen en hoe collecties nu collectief beschouwd worden. Lorcan bespreekt ook recente onderwerpen zoals de collective collections, de gefaciliteerde collectie en de binnenstebuiten collectie.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be