KBR zet robots in om boeken en tijdschriften te digitaliseren

KBR zet robots in om boeken en tijdschriften te digitaliseren

15.03.2022

KBR kocht in 2021 drie geautomatiseerde scanners aan om haar collectie sneller te digitaliseren. Met de robotscanners wil de bibliotheek haar online aanbod uitbreiden met 15.000 pagina’s per dag, of 3.000.000 pagina’s per jaar. Het gaat specifiek om Belgische boeken en tijdschriften uit de 19de en de 20ste eeuw.

Onderzoekers vragen meer data

Gebruikers kunnen al jaren full text-opzoekingen doen in de gedigitaliseerde kranten (via www.belgicapress.be) en tijdschriften (via www.belgicaperiodicals.be) van KBR. Met de ontwikkeling van de digital humanities en het groeiend succes van text mining is er echter steeds vaker vraag naar grote hoeveelheden data voor onderzoek (‘Collections as Data’).

KBR wil haar inspanningen op het vlak van digitalisering daarom intensifiëren. Naast de aankoop van drie robotscanners lopen er projecten zoals DATA-KBR-BE, dat inzet op een verbeterde toegang op dataniveau tot de gedigitaliseerde en born-digital collecties.

Oog voor collectieveiligheid

De veiligheid van de collecties krijgt bij KBR altijd de hoogste prioriteit. Enkel documenten die in goede staat verkeren en aan strikte voorwaarden voldoen (bv. qua formaat), worden met de robotscanners gescand. Kostbare, unieke of kwetsbare stukken worden nog steeds handmatig gedigitaliseerd.

De mens zal ook bij het geautomatiseerd scannen een centrale rol blijven spelen, bijvoorbeeld bij het nakijken van de staat van het document of bij het aansturen en overzien van het digitaliseringsproces.

Welke collecties?

De robotscanners worden op dit moment ingezet in het kader van het onderzoeksproject ARTPRESSE. Er werden al tienduizenden pagina’s gescand, die ook werden toegevoegd aan www.belgicaperiodicals.be. Dankzij deze gedeeltelijke automatisering kan het digitaliseringstempo voor de omvangrijke collectie Belgische boeken en tijdschriften uit de 19de en 20ste eeuw aanzienlijk worden opgedreven.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be