Gebruikersonderzoek bij Vlaamse openbare bibliotheken toont aan dat deze meer dan ooit nodig zijn!

Gebruikersonderzoek bij Vlaamse openbare bibliotheken toont aan dat deze meer dan ooit nodig zijn!

21.06.2021

Net geen 20.000 mensen namen deel aan een grootschalig onderzoek van de Universiteit Antwerpen en LMR – LMOV in samenwerking met de VVBAD en OP/TIL naar het gebruik van openbare bibliotheken in Vlaanderen. Deze bevraging werd door 109 bibliotheken verspreid naar hun lezersbestand. En de resultaten zijn eenduidig: meer dan 90% van de respondenten geeft aan dat bibliotheken meer dan ooit nodig zijn. Ook droeg een bezoek aan de bib bij tot het algemeen welzijn: 80% hield een positief gevoel over aan een bezoekje aan hun lokale bibliotheek.
 

“Heel wat mensen hebben het plezier van het lezen opnieuw ontdekt tijdens de coronacrisis”, zo stelt Prof. dr. Annick Schramme (UAntwerpen). Dat blijkt ook uit de cijfers: 65% van de respondenten in dit onderzoek geeft immers aan meer gelezen te hebben tijdens de crisis dan voorheen. Daarmee is het de op een na meest toegenomen vrijetijdsbesteding na buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen (67%). “Dat zien we ook terugkomen”, vult Prof. dr. Schramme aan, “in een onderzoek naar cultuurparticipatie in tijden van corona dat we onlangs met de UGent en publiq uitvoerden.” 58% van de respondenten stelt ook na de pandemie nog meer te zullen blijven lezen en 95% geeft aan minstens even vaak de bibliotheek te zullen bezoeken als tijdens de crisis.

Het vertrouwen in de lokale bibliotheken blijkt verder erg groot: 83,23% van de respondenten geeft immers aan zich veilig te voelen bij een bibliotheekbezoek op dit moment. Voor 40% blijft een volledige vaccinatie wel een algemene voorwaarde alvorens weer het lokale filiaal van de bib binnen te stappen.

Ten slotte hebben ook heel wat openbare bibliotheken nieuwe initiatieven gelanceerd tijdens de pandemie om de bibliotheek nog dichter bij de mensen te brengen: thuisbezorgen van boeken, online of telefonisch bestellen van materialen, … Vooral de mogelijkheid tot het online reserveren (58%) en het gebruik van het platform "Mijn Bibliotheek" (63%) willen veel bezoekers na de crisis kunnen verderzetten.

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw (VVBAD) is als beroepsvereniging tevreden met deze resultaten. “De politieke keuze om de bibliotheken open te houden tijdens de coronapandemie, blijkt een positief effect te hebben op het welbevinden van de gebruikers van de bibliotheek”, zo stelt coördinator Jessica Jacobs.

Minister-president Jan Jambon geeft ook een pluim aan de sector: “De bibliotheekmedewerkers bewezen dat ze op een professionele manier met deze verantwoordelijkheid kunnen omgaan. Ze maakten in deze moeilijke periode van de bibliotheek een veilige plek. De bibliotheken vormden een blijvende motor voor het stimuleren van leesplezier en ze boden hulp aan mensen met lage digitale skills of zonder toegang tot het internet."

De bibliotheken gingen tijdens de beperkende maatregelen creatief aan de slag om hun doelpubliek zo veel mogelijk te bereiken. “Wij riepen Bib op Bestelling in het leven”, vertelt Wendy Schruers, bibliothecaris van Bibliotheek Turnhout. “Onze leden konden telefonisch of online hun boekenpakketjes bestellen, die we vervolgens voor hen klaarlegden en die op een afgesproken tijdstip opgepikt konden worden. Dat was een enorm succes. We kregen veel aanvragen, maar ook felicitaties; de dankbaarheid van onze leden was een hart onder de riem in toen toch erg moeilijke dagen, de solidariteit was groot.”

De voorbije coronaperiode onderstreept de basisfunctie en het belang van lokale openbare bibliotheken. “De bibliotheek was meer dan ooit voor velen een veilige thuishaven waar de collectie herontdekt werd en medewerkers met raad en daad klaarstonden”, besluit Carol Vanhoutte, voorzitter van de sectie Openbare Bibliotheken van de VVBAD.

Bekijk ook het artikel dat de VRT hierover publiceerde.
Lees ook het artikel dat Het Laatste Nieuws hierover publiceerde.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be