Gebruikersonderzoek BIB2018

Gebruikersonderzoek BIB2018

12.01.2018

Van februari tot juni loopt in 107 Vlaamse bibliotheken een grootschalig gebruikersonderzoek voor openbare bibliotheken, georganiseerd door VVBAD in samenwerking met de onderzoekgroep TOR van de VUB. Het is niet de eerste keer dat deze bevraging de aandacht trekt: in 2004 organiseerde TOR al een gelijkaardig onderzoek. Je kunt het onderzoek in 2018 zien als een herhaling van 2004, maar dan wel aangepast aan de hedendaagse evoluties.

Sinds 2004 veranderde het bibliotheeklandschap danig: waar het vroeger meer ging om leners in de bib, wordt er nu meer de nadruk gelegd op gebruikers. Dat kan gaan van mensen die materialen uitlenen of bezoekers die graag de krant lezen met een kopje koffie, tot studenten die de bib gebruiken als ultieme blokplaats. Het onderzoek peilt dan ook naar de tevredenheid, het aard van gebruik, zoekstrategieën, wensen enz. van al deze gebruikers. Alle deelnemende bibliotheken kunnen ook een vijf eigen vragen aan de enquête toevoegen.

Na afloop krijg je als deelnemende bibliotheek een gepersonaliseerd rapport met een analyse van de resultaten. Na een doorgedreven analyse wordt er mogelijk een online tool voorzien om de eigen resultaten te vergelijken met andere bibliotheken. Wil je een idee krijgen van de resultaten van het onderzoek van 2004, bekijk dan de bijlagen bij dit bericht.

Hieronder vind je een overzicht van alle informatie die je als deelnemende bibliotheek nodig hebt. De downloads van alle documenten vind je onderaan de pagina. Alle bijkomende informatie vind je in de handleiding, die je ontvangt via e-mail. Het is van belang voor het onderzoek dat je alle documenten aandachtig leest.  Opgelet: Inschrijven voor dit onderzoek is helaas niet meer mogelijk.

Hiervoor kan je Lise Vandecruys van VVBAD contacteren. Je kan enkel de resultaten van de eigen bibliotheek opvragen.
Hiervoor kan je best contact opnemen met de onderzoeker zelf, Dennis Mathysen. Zijn contactgegevens vind je in de handleiding.
Onderaan deze pagina vind je verschillende bijlagen, waaronder de gewijzigde versie van het stappenplan om een bericht te zetten op 'Mijn Bibliotheek'. Wanneer je dit geprobeerd hebt, en het werkt nog niet, gelieve dan contact op te nemen via lise.vandecruys@vvbad.be.
De resultaten van het gebruikersonderzoek worden verwacht in december 2018.

Bij vragen, aarzel niet ons te contacteren.

Lise Vandecruys

03 281 44 57

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be