EU-CodeWeek

EU-CodeWeek

17.08.2021

Van 9 tot 24 oktober vindt de EU-CodeWeek plaats. Dat is hét moment om een activiteit rond programmeren en coderen te organiseren in je bibliotheek of archief. Het doel van CodeWeek is om programmeren onder de aandacht te brengen, aangezien het digitale tegenwoordig een groot deel van ons leven bepaalt.

EU-CodeWeek

Op de website van CodeWeek vind je allerlei informatie en tips om een activiteit te organiseren en om hierover te communiceren. Een groot deel van de website is op scholen gericht, maar met een beetje creativiteit pas je dat gemakkelijk aan zodat je het in een archief of bibliotheek kunt gebruiken.

Er zijn verschillende manieren om deel te nemen aan CodeWeek: je kunt iemand uitnodigen om een workshop of activiteit te organiseren waarbij bezoekers leren programmeren, maar je kunt ook zelf iets ineen steken. Heb je niet meteen de apparatuur die daarvoor nodig is, dan kan unplugged programmeren een oplossing bieden.

Unplugged programmeren

Om te programmeren en/of coderen is het vooral nodig dat je denkt als een computer. Alle handelingen die volgens een bepaalde volgorde uitgevoerd moeten worden, kun je eigenlijk als programmeren beschouwen. In het filmpje over unplugged programmeren wordt uitgelegd hoe je een activiteit kunt organiseren zonder computers.

Organiseer je zo’n unplugged activiteit, dan kan het leuk zijn om deze te verbinden met je eigen werking. Bij de uitgelegde activiteit wordt er geopperd om in het spel vragen te stellen naar de leerstof van de leerlingen, in een bibliotheek kun je de vragen aanpassen naar boeken of iets dat met de bib te maken heeft. In een archief zou je bijvoorbeeld de instructies om een archiefdoos te plooien in ‘programmeertaal’ kunnen laten schrijven.

Kortom, er zijn meerdere manieren om een activiteit te verzinnen die met programmeren te maken heeft. Heb je inspiratie gekregen om iets op poten te zetten? Voeg je evenement toe op de kaart en wie weet inspireer jij wel andere organisaties om iets te doen!


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be