Dorien Styven wint Ger Schmookprijs 2019 - Editie Archief

Dorien Styven wint Ger Schmookprijs 2019 - Editie Archief

06.05.2020

De winnaar van de Ger Schmookprijs 2019 is bekend. Dorien Styven haalde de prijs binnen met haar thesis De verdere verwerking van persoonsgegevens van Joodse onderduikers onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Archief vzw Het Ondergedoken Kind, een case study. Ze schreef dit werk in het kader van haar master-na-masteropleiding Archivistiek: Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer, aan de Vrije Universiteit Brussel.

De VVBAD reikt jaarlijks de Ger Schmookprijs uit. De prijs is vernoemd naar Ger Schmook (1898-1985): gewezen directeur van de Stedelijke Bibliotheken van Antwerpen, voormalig voorzitter van de VVBAD en belangrijke promotor van het openbare bibliotheekwezen in Vlaanderen. De prijs is ingericht ter aanmoediging van een student uit de archief- of bibliotheekopleidingen. De even jaren kunnen thesissen met thema’s uit het bibliotheek- en documentatieveld ingediend worden; de oneven jaren zijn voor thema’s uit de archiefwereld. Vorig jaar was het dus opnieuw aan de archiefwereld.

De winnaar krijgt van de VVBAD 750 euro en de mogelijkheid om een artikel te publiceren in META, het vakblad voor de bibliotheek-, archief- en documentatiesector. In het eerstvolgende nummer kun je Doriens bijdrage lezen (META nr. 4, Privacybescherming of slachtofferherdenking? Persoonsgegevens van Joodse onderduikers onder de AVG, p. 10-15). De publieke prijsuitreiking zou oorspronkelijk plaatsvinden op de Ledendag op 13 maart, maar die moest vanwege de coronacrisis helaas geannuleerd worden. De officiële prijsuitreiking wordt uitgesteld tot een nog nader te bepalen nieuwe datum.

Volgens de jury snijdt Dorien met haar scriptie een bijzonder actueel en relevant thema aan. Ze ging na hoe de AVG- of GDPR-wetgeving van 2016 in de praktijk toegepast kan worden in archieven gerelateerd aan de Holocaust. Die bevatten namelijk persoonsgegevens (met name de religie van een persoon) die sinds de inwerkingtreding van de AVG niet meer verwerkt mogen worden zonder toestemming van de betrokkene. Een van de gevolgen daarvan is dat verder onderzoek naar overlevenden van de Holocaust moeilijker geworden is, wat vele archivarissen verontrust heeft.

Dorien voerde een diepgaande analyse uit van de Europese en Belgische wetgeving, om na te gaan hoe dergelijke Holocaust-archieven toch nog verwerkt en toegankelijk gemaakt kunnen worden. Als casus gebruikte ze daarvoor het archief van vzw Het Ondergedoken Kind. Dat werd in 2017 overgedragen aan de Kazerne Dossin – Memoriaal, Museum en Onderzoekscentrum over Holocaust en Mensenrechten, waar Dorien al jaren werkt.

Hoewel Dorien een scriptie schreef over een bijzonder complex onderwerp, slaagde ze er toch in om een heldere analyse te geven van de juridische aspecten. De praktijkvoorbeelden die ze voor de vzw en de Kazerne Dossin gemaakt heeft, kunnen voor de hele archiefsector een inspiratie zijn in de omgang met gevoelige persoonsgegevens in archieven.

Meer weten over de Ger Schmookprijs, en hoe je zelf kunt deelnemen? Dat kan via www.vvbad.be/ger-schmookprijs.

IMPORTANT
Dorien Styven, winnares van de Ger Schmookprijs 2019.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be