Digitalisering Beelden als Open Data

Digitalisering Beelden als Open Data

27.01.2020

Digitalisering Beelden als open data

20/01/2020 | Nele Gabriels

 

Belangrijk nieuws: begin januari implementeerde KU Leuven Bibliotheken een open databeleid voor haar gedigitaliseerde collecties. Dit betekent dat momenteel niet minder dan ca. 42.000 gedigitaliseerde originelen uit het bezit van de bibliotheek die in het publieke domein zijn vrijelijk door iedereen gedeeld en (her)gebruikt mogen worden. Daaronder bevinden zich ook erkende topstukken zoals Anthonis de Roovere’s verslag van de blijde inkomst van Marghareta van York.

Online bezoekers krijgen bij het bekijken van gedigitaliseerde collectie-items duidelijke informatie over de copyright status van de beelden. Afbeeldingen die als ‘open data’ worden aangeboden kunnen naar believen gebruikt en hergebruikt worden, graag met vermelding van de KU Leuven als eigenaar van het collectie-item. Van de gedigitaliseerde objecten die omwille van auteursrecht of andere redenen niet als open data aangeboden worden, zijn er bovendien een belangrijk aantal onder welomschreven voorwaarden toch te gebruiken. Die concrete voorwaarden kunnen bezoekers raadplegen via de viewer. Alle open beelden zijn via de Teneo-viewer direct te downloaden, hetzij als afzonderlijke bestanden, hetzij als een volledige object. De bestandsgrootte garandeert dat zelfs de kleinste geschreven tekst scherp en dus perfect leesbaar is. 

Het digitaliseringsbeleid van KU Leuven Bibliotheken is specifiek gericht op het volledig openstellen van haar gedigitaliseerde collecties in het publieke domein. Het ontwikkelen van FAIR (findable, accessible, interoperable en reusable) data is daarbij de leidraad. 

Na de lancering van Digital Heritage Online is het aanbieden van c. 42.000 werken als open data een nieuwe belangrijke stap in deze richting, maar zeker niet de laatste. Dat aantal blijft bovendien groeien, en terwijl werk wordt gemaakt van het diepgaand openstellen van onze collecties via digitalisering, nodigen we iedereen uit om nu reeds aan de slag te gaan met de beschikbare open collecties!

Voor meer info, lees de blog of contacteer digitalisering@kuleuven.be.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be