De Ger Schmookprijs gaat naar...

De Ger Schmookprijs gaat naar...

01.04.2019

Op donderdag 21 maart 2019 kreeg Martine Van Gorp de Ger Schmookprijs overhandigd voor haar masterscriptie Gedetineerden over hun gevangenisbibliotheek en over de betekenis van lezen tijdens de detentieperiode. Ze schreef dit werk naar aanleiding van haar opleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland & Vlaanderen, afdeling Antwerpen.

De VVBAD reikt elk jaar de Ger Schmookprijs uit. De prijs is genoemd naar Ger Schmook (1898-1985), gewezen directeur van de Stedelijke Bibliotheken van Antwerpen, voorzitter van de VVBAD en belangrijke promotor van het openbare bibliotheekwezen in Vlaanderen. De prijs is bedoeld als aanmoediging van een collega in de archief-, of bibliotheeksector. De winnaar krijgt van de VVBAD 750 euro en de mogelijkheid om een artikel te publiceren in META, het vaktijdschrift voor de bibliotheek-, archief- en documentatiesector.

Volgens de jury snijdt Martine met haar scriptie een belangrijk maatschappelijk thema aan. Hoewel gevangenisbibliotheken opereren in een realiteit die niet algemeen gekend is, is de eindconclusie die Martine stelt in haar scriptie bruikbaar voor tal van instanties. Ze maakt ook ruimte voor reflectie over wat er is en ziet potentieel voor verbetering. Dankzij dit werk wordt de maatschappelijke relevantie van (openbare) bibliotheken, ook voor gedetineerden, en de inzet van bibliotheekpersoneel nogmaals onderstreept.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be