De 50ste aflevering van de Wegwijzer

De 50ste aflevering van de Wegwijzer

25.01.2021

Niet alleen de VVBAD heeft reden om feest te vieren, ook de Wegwijzer voor bibliotheken en documentatiecentra heeft een reden. De 50ste aflevering van deze gids werd namelijk onlangs gepubliceerd.

In deze 50ste aflevering werden verschillende teksten geüpdatet, terwijl er ook nieuwe bijdragen toegevoegd werden. Om te beginnen herschreef Stieve Van der Bruggen (Thomas More Hogeschool) het hoofdstuk over (hoge)schoolbibliotheken. Hij haalt het wetgevend kader aan, maar ook de ontwikkelingen en de praktische mogelijkheden binnen deze deelsector.

Leonie Lanssen van OP/TIL geeft meer informatie over het decreet Bovenlokale Cultuurwerking en Joris Eeraerts biedt in zijn hoofdstuk een stappenplan voor samenwerking tussen bibliotheken.

Het hoofdstuk over financieel beheer, waarin onder andere bibliotheekbudgetten en meerjarenbegrotingen aan bod komen, kreeg een update van Patrick Vanouplines (VUB). Ilse Depré, allicht bekend van haar rubriek Toepassing in META, vertelt hoe je je website vindbaar kunt maken, onder andere door Search Engine Optimization (SEO).

Omdat digitaal en digitalisering vandaag de dag alom tegenwoordig is en de mogelijkheden snel toenemen, updateten Jeroen Poppe en Rony Vissers (meemoo) hun hoofdstuk over het digitaliseren van documenten. Als je wilt weten hoe je tekstuele informatie kunt terugvinden, kun je dat te weten komen in Eric Sieverts' tekst over retrievaltechniek.

Tot slot actualiseerden Joris Eeraerts en Ann Van De Vijver het hoofdstuk over het gebruik en de gebruikers van bibliotheken. Ze bekijken hoe je je gebruikers kunt leren kennen, hoe je niet-gebruik kunt meten en hoe je je klanten behoudt. Ook het volgende hoofdstuk, Doelgroepenwerking, gaven ze een update.

politeia.be


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be