Coronacrisis: LIBER roept op tot nieuwe interpretaties van auteursrechten

Coronacrisis: LIBER roept op tot nieuwe interpretaties van auteursrechten

15.04.2020

LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries), de vereniging van wetenschappelijke bibliotheken in Europa, roept de hulp van eurocommissarissen, EU-lidstaten, uitgevers en auteurs in, in verband met de nieuwe huidige realiteit van afstandsonderwijs en onderzoek van thuis uit, veroorzaakt door de corona-pandemie.

Nu de bibliotheken, leercentra en leeszalen wereldwijd gesloten zijn, hebben hun gebruikers volgens de vastgelegde bepalingen omtrent het auteursrecht geen toegang meer tot de fysieke collecties en tot de digitale bronnen die enkel op de campus geconsulteerd mogen worden.

Als de bibliotheken die bronnen op een andere manier toch tot bij hun gebruikers proberen te brengen, dan kunnen ze daarvoor juridisch gesproken aangeklaagd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan docenten die een boek volledig inscannen voor hun studenten of die stukken uit beschermd materiaal gebruiken tijdens een opname van een les, onderzoekers die één specifiek document uit het depot nodig hebben of net e-boeken die ze in normale omstandigheden enkel in de leeszaal kunnen raadplegen.

LIBER vraagt daarom om een legale basis om deze auteursrechtelijk beschermde werken in deze uitzonderlijke periode tijdelijk toch breder toegankelijk te maken. De organisatie wil een wettelijk kader op Europees niveau, zodat er duidelijkheid bestaat voor iedereen. LIBER vertegenwoordigt zelf 450 nationale bibliotheken en bibliotheken van universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Om haar doel te bereiken stelt LIBER nieuwe interpretaties voor op de Europese richtlijnen inzake auteursrechten. Die kun je hier bekijken.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be