Commissie Cultuur over e-boeken in de lokale bibliotheken

Commissie Cultuur over e-boeken in de lokale bibliotheken

08.03.2022

Op donderdag 17 februari stelde Karin Brouwers (CD&V) in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement een vraag over “de auteursrechten bij het uitlenen van e-boeken en e-readers door lokale bibliotheken”. Ze toont zich bezorgd over de vergoeding die auteurs ontvangen wanneer bibliotheken niet met het e-boekenplatform van Cultuurconnect werken, maar e-boeken aankopen en via e-readers ter beschikking stellen.

Minister-president Jan Jambon geeft in zijn antwoord aan dat het initiatief bij het uitlenen van e-boeken op e-readers bij lokale openbare bibliotheken ligt en Cultuurconnect hierin niet faciliteert. Wel deelt Cultuurconnect bij vragen de juridische informatie die zij hierover verkregen van experten in auteursrecht: “In haar arrest C-174/15 stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de uitzondering van het openbaar uitleenrecht ook op e-boeken slaat. Er moet daartoe wel aan drie voorwaarden voldaan worden. Het e-boek moet door de rechthebbenden op de Europese markt gebracht zijn. De bibliotheek moet het e-boek verkregen hebben uit een legale bron. Het e-boek kan maar aan één persoon gelijktijdig uitgeleend worden (single use). Dat is dus ook zo voor de e-boeken die door de bibliotheken op e-readers uitgeleend worden.”

Karin Brouwers trekt in haar vraag in twijfel of de complexe beveiligingsprocedures (om het e-boek volgens de beperkingen van deze regelgeving uit te lenen) overgelaten kunnen worden aan de lokale verantwoordelijkheid. Als antwoord hierop verwijst de minister-president naar de volledige overheveling van de bevoegdheid voor het lokaal cultuurbeleid, waaronder de openbare bibliotheken, sinds 2016. “Dat betekent dat lokale besturen volledig autonoom kunnen beslissen over en verantwoordelijk zijn voor hun lokaal cultuurbeleid, inclusief hun openbare bibliotheek. Alle aspecten van de werking van die openbare bibliotheek vallen bijgevolg volledig onder de bevoegdheid van het lokale bestuur.”

Tot slot geeft mevrouw Brouwers aan dat sommige boeken die op vraag van de auteurs niet verkrijgbaar zijn op cloudLibrary wel via de aparte e-readers aangeboden worden. Mits er aan de eerder vermelde drie voorwaarden uit het arrest C-174/15 voldaan is, hoeven auteurs hiervoor geen toestemming te verlenen, verwijst minister-president Jan Jambon naar de wetgeving. “Ik weet niet of alle bibliotheken wel op de hoogte zijn van dat arrest, dus dat mag goed gecommuniceerd worden, wat mij betreft”, besluit Karin Brouwers.

Bekijk hier het verslag van de vergadering.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be