Commissie Cultuur benadrukt nogmaals belang van bibliotheken

Commissie Cultuur benadrukt nogmaals belang van bibliotheken

16.03.2021

Marius Meremans (N-VA) stelde op de Commissievergadering Cultuur, Jeugd, Sport en Media op 11 maart 2021 een vraag over het interbibliothecaire leenverkeer. Meremans haalt de Bibresolutie aan die in maart 2019 goedgekeurd is, een resultaat van de campagne #bibvooriedereen.

Marius Meremans (N-VA) stelde een vraag over het interbibliothecair leenverkeer (IBL) en hij verwees naar de Bibresolutie. “In maart 2019 hebben we de Bibresolutie goedgekeurd, en die werd kamerbreed gedragen. Het belang van onze openbare bibliotheken is daarmee nog eens benadrukt en er werd opgeroepen om de bibliotheken te blijven ondersteunen.”

De Bibresolutie kwam tot stand door de actie #bibvooriedereen, een campagne gestart door de VVBAD en de vijf cultuurfondsen in Vlaanderen. Samen schreven we een bibliotheekcharter, dat aandacht vroeg voor de openbare bibliotheek en al haar sterke punten. 56.841 burgers, 223 steden en gemeenten en de Vlaamse Gemeeschapscommissie tekenden het charter dat we op 4 oktober 2018 overhandigden aan Jan Peumans, de toenmalige voorzitter van het Vlaams Parlement.

Marius Meremans (N-VA): “Naar aanleiding van die resolutie werd ook aan de Vlaamse regering de vraag gesteld om voldoende aandacht te blijven hebben voor innovatieve ondersteuningsinstrumenten, zoals het eengemaakt bibliotheeksysteem en de centrale catalogus op het Vlaamse niveau. Hoe wordt momenteel invulling gegeven aan die resolutie van 2019?“

Minister-president Jan Jambon: “De dienstverlening van Cultuurconnect vzw heeft voldoende aandacht voor innovatieve ondersteuningsinstrumenten, zoals het eengemaakte bibliotheeksysteem, de bibliotheekwebsites en de centrale catalogus op het Vlaams niveau. Door verder te bouwen op die drie componenten, die samen de basisinfrastructuur vormen, kan de Digitale Bibliotheek Vlaanderen sneller evolueren.”

“Sinds vorige week zijn 210 bibliotheken op het eengemaakte bibliotheeksysteem aangesloten, wat het een van de grootste en modernste bibliotheeknetwerken in Europa maakt. Dat is iets om trots op te zijn. Vlaanderen loopt internationaal voorop en krijgt aandacht uit Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Tijdens de twee volgende jaren zullen alle andere openbare bibliotheken in Vlaanderen aangesloten worden.”


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be