BIS-stage bij de VVBAD: Maxine Lynch

BIS-stage bij de VVBAD: Maxine Lynch

17.08.2021

Maxine Lynch werkte van maart tot augustus 2021 bij de VVBAD als communicatiemedewerker. Via een beroepsinlevingsstage (BIS) kon ze zes maanden ervaring opdoen in de informatiesector. Graag blikt ze hierop terug en vertelt ze wat ze bijgeleerd heeft.

Hoe kwam je bij ons terecht?

In september 2020 volgde ik de bibliotheekopleiding aan CVO Groeipunt via afstandsonderwijs. Via die opleiding kwam ik voor het eerst in contact met de VVBAD. Op Smartschool kreeg ik een bericht dat studenten kans konden maken op een gratis lidmaatschap. Ik twijfelde geen seconde, want ik wou heel graag op de hoogte blijven van de sector. Ik hield de vacaturepagina van de VVBAD ook voortdurend in de gaten en toen ik zag dat de VVBAD op zoek was naar een nieuwe BIS-stagiair solliciteerde ik meteen.

De functie sprak me onmiddellijk aan, in de eerste plaats omdat ik al sinds het afstuderen van mijn opleiding Journalistiek graag voor een tijdschrift wilde werken. Daarnaast vermoedde ik dat het verzamelen en nalezen van nieuws uit de sector - om zo de leden op de hoogte te houden via META - de ideale manier zou zijn om de sector beter te leren kennen. Ik zag deze nieuwe uitdaging dan ook meteen zitten.

Wat waren jouw taken?

Mijn takenpakket was zeer gevarieerd. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind. Ik werkte voornamelijk aan het vakblad META. Ik contacteerde mensen voor de rubrieken Inzet, Etalage, Nachtkastje en Over de Grens. Ik mocht ook de inhoud van META 7, de special over Informatie aan Zee, zelf invullen. Samen met mijn collega Anke verzorgde ik de eindredactie. Verder nam ik interviews af voor META 2021/5, META 2021/6 en META 2021/7.

Naast META schreef ik ook enkele nieuwsberichten voor de website. Een van mijn favoriete artikels om te schrijven was Move for Cape Town, een heel mooi initiatief om de Universiteit van Kaapstad een handje te helpen. Op de website verzorgde ik de vacaturepagina en deed ik wat administratief werk zoals de starterspakketen en auteursexemplaren versturen.

Ik hielp mijn collega Birgit met de planning van Informatie aan Zee. Er zitten heel wat interessante lezingen in het programma! Verder ontfermde ik mij over de communicatie, waaronder ook voor Informatie aan Zee, via onze sociale media kanalen. Ik postte dagelijks berichten op LinkedIn en Facebook. Ook op Instagram kondigde ik instellingen aan die deelnamen aan de takeover.

Daarnaast volgde ik twee besturen van de VVBAD op. Ik vertegenwoordigde de vereniging voor de sectie Hogeschoolbibliotheken (HSB), maar ook tijdens vakgroepen zoals die van jeugdbibliothecarissen. Ik nam deel aan verschillende opleidingen, zoals de ledendag van de VVBAD waarbij het belang van netwerken centraal stond.

Wat vond je het leukst aan je takenpakket?

Ik vond het heel fijn om voor Facebook en LinkedIn berichten te voorzien. De reacties die je krijgt, geven je veel voldoening. Dat geldt ook zo voor de interviews die ik schreef voor META. Het is een onbeschrijfelijk gevoel om je naam te zien blinken in het vakblad. Voor de rubriek Over de Grens mocht ik contact opnemen met een medewerker van de American Library Association. Hierdoor heb ik gemerkt hoe internationaal de bibliotheeksector wel niet is.

Wat heb je bij ons geleerd?

Tijdens mijn eerste interview met Bibliotheek Turnhout was ik heel zenuwachtig. Nu, na drie interviews, begin ik zelf te genieten van een interview. Ik ben in zes maanden tijd enorm gegroeid op dat vlak en heb nu veel meer zelfvertrouwen over de teksten die ik schrijf. Ook op vlak van eindredactie heb ik veel geleerd van mijn collega Anke. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, waardoor je vanzelf groeit op professioneel vlak. Door berichten te schrijven voor de sociale media kanalen, heb ik de informatiesector beter leren kennen. De sector ligt mij nu al nauw aan het hart.

Welke ervaring zal je het meest bijblijven?

Voor META interviewde ik samen met Bruno Vermeeren enkele sleutelfiguren in het kader van het honderdjarig bestaan van de vereniging. Het rondetafelgesprek verschijnt in META 2021/6, de special over 100 jaar VVBAD. Het doet deugd om te horen hoe gepassioneerd en enthousiast de leden en vrijwilligers zijn. Dat geldt ook zo voor het coördinatieteam van de VVBAD. Het was heel fijn samenwerken met de collega’s. Toen ik ontdekte dat ik twee maanden langer mocht blijven, kon ik mijn geluk niet op. Dat betekent dat ik ook naar Informatie aan Zee kan. Ik kijk er al naar uit!


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be