BIS-stage bij de VVBAD: Magali Bruneel

BIS-stage bij de VVBAD: Magali Bruneel

09.06.2020

Magali Bruneel werkte van december 2019 tot juni 2020 bij de VVBAD, als communicatiemedewerker. Via een beroepsinlevingsstage (BIS) kon ze zes maanden ervaring opdoen in de bibliotheek-, archief- en documentatiesector. Ze vertelt graag meer over onze samenwerking.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Ik vond de vacature voor stagiair bij de VVBAD op de website van de vereniging. Tijdens mijn opleiding tot historica had ik al kennisgemaakt met de werking van de bibliotheek- en archiefvereniging. Vele van mijn professoren hadden de VVBAD voorgesteld in hun lessen, waarbij ze ook verwezen naar de vacaturewebpagina als een interessant doorgeefluik voor openstaande functies in de informatiesector.

Toen ik de vacature zag om ervaring op te doen bij de VVBAD zelf, leek me dat een buitengewone kans om de sector beter te leren kennen. Dat het om een communicatieve functie ging, met de vraag naar redactionele vaardigheden, maakte het helemaal af. De stage bij de VVBAD was ideaal om de kennis uit mijn opleidingen Geschiedenis en Journalistiek samen om te zetten in de praktijk, en tegelijkertijd de professionele wereld van bibliotheken en archieven beter te leren kennen.

Wat waren jouw taken?

Mijn taken waren over vier domeinen verdeeld. Een eerste functie was die van onthaal- en administratieve medewerker: ik ontving bezoekers van ons verenigingshuis en ik nam telefoongesprekken aan. Daarnaast verwerkte ik lidmaatschapsaanvragen en verstuurde ik starterspakketten naar geïnteresseerde professionals uit de sector. Ik plaatste nieuwe vacatures op onze webpagina, en de eerste maand voegde ik ook activiteiten toe aan de website. Daarna nam mijn nieuwe collega-stagiair Birgit Grootjans die laatste taak op, toen zij startte als beleidsmedewerker.

Een tweede aspect van mijn taken bestond uit puur communicatiewerk. Ik mocht mee instaan voor de externe communicatie van de vereniging. Ik zorgde ervoor dat de website up-to-date bleef, hielp bij de tweewekelijkse nieuwsbrief, schreef persberichten en nieuwsberichten voor de website, en ik herwerkte de standaardbrieven voor onze adverteerders en (potentiële) leden.

Zoals andere leden van het coördinatieteam volgde ik twee besturen van de VVBAD op. Zo vertegenwoordigde ik de vereniging voor de sectie Hogeschoolbibliotheken (HSB) en voor het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV). Bij vergaderingen was ik zo een brugfiguur tussen de VVBAD en het bestuur van de sectie of de commissie. Helaas gooide de coronacrisis hier roet in het eten. In april zou de voorjaarsvergadering van het OKBV plaatsvinden, gecombineerd met een museumbezoek, maar door de nieuwe voorzorgsmaatregelen moest die verplaatst worden naar het najaar.

Het laatste en grootste deel van mijn taken bestond uit werk voor het leden- en vakblad META, tijdschrift voor bibliotheek & archief. Als een van de twee eindredacteurs stond ik mee in voor de planning, een juist taalgebruik en een correcte spelling in de vijf nummers van het voorjaar. Ik schreef ook zelf teksten voor META: ik mocht actief deelnemen aan drie interviews, en de gesprekken daarna telkens verwerken tot een mooie tekst. Ik nam daarbij ook de foto’s. Ten slotte schreef ik verschillende artikels voor de nieuwsrubriek, en een bijdrage voor de rubriek SDG’s.

Wat vond je het leukst aan je takenpakket?

Dat ik een gevarieerd takenpakket had, was heel fijn. Maar het leukste was dat ik mijn journalistieke skills verder kon ontwikkelen. Dat ik zowel de eindredactie mocht verzorgen als regelmatig eigen teksten of foto’s kon aanleveren voor META, was fantastisch.

Wat heb je bij ons geleerd?

Mijn stage was een goede kennismaking met de bredere informatiesector, zowel in Vlaanderen als in de rest van België. Zo hielden we een gezamenlijke actie, Archives de Quarantaine Archief, met onze collega’s van over de taalgrens, de AAFB (Association des Archivistes Francophones de Belgique). Daarbij riepen we op om de huidige coronacrisis nu al vast te leggen en te archiveren voor de volgende generaties van historici en onderzoekers.

Daarnaast leerde ik niet alleen de interne werking van de VVBAD kennen, maar ik kreeg ook een beter zicht op verschillende spelers uit de informatie- en cultureel-erfgoedsector. Ik legde interessante contacten en in mijn interviews kon ik mooie persoonlijke getuigenissen vastleggen.

Welke ervaring zal je het meest bijblijven?

Na het dubbelinterview met de afscheidnemende en toekomstige hoofdbibliothecaris van de Boekentoren van de UGent (zie: www.vvbad.be/meta/meta-nummer-20203/de-eerste-vrouwelijke-universitaire-hoofdbibliothecaris-van-belgie-heeft-een) kreeg ik een privérondleiding in het ondergrondse depot van de universiteitsbibliotheek.

Ik studeerde zelf aan de KU Leuven en hoewel ik al digitale stukken van de Gentse collectie geconsulteerd had, was ik nog nooit in de bibliotheek van de UGent geweest. Dat ik op die manier mocht kennismaken met de indrukwekkende collectie van de Boekentoren was echt leuk en heel interessant.  


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be