Bibliotheken in tijden van corona: update

Bibliotheken in tijden van corona: update

23.03.2020

Ondanks het duidelijk standpunt van de VVBAD en onze vraag om bibliotheken te sluiten in de strijd tegen het coronavirus, besliste de overheid hier anders over. Sinds 21 maart is de tekst op de website van de federale overheid met informatie over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nogmaals aangepast. “De bibliotheken worden beschouwd als openbare dienstverlening en moeten gegarandeerd openblijven in afhaalfunctie met respect voor de social distancing maatregelen.”

Uiteraard ondersteunen wij als beroepsvereniging de idee dat de bibliotheek een essentiële dienstverlening biedt. Die dienstverlening gaat ook veel verder dan het zijn van een afhaalpunt voor boeken. Het verderzetten van de normale dienstverlening is momenteel onmogelijk, daarom is en blijft de aanbeveling van de VVBAD om de bibliotheek te sluiten en in te zetten op een stevige digitale dienstverlening. Cultuurconnect verzamelde meer informatie over het mogelijke digitale aanbod.

Afhaalfunctie

De federale overheid verwacht dat bibliotheken een afhaalmogelijkheid van boeken voorzien voor hun leners en gouverneurs zullen toezien op de uitvoering ervan. De VVBAD raadt aan om rekening te houden met de volgende punten:

  • Houd rekening met de risico’s. Het coronavirus is overdraagbaar via plastic en andere materialen. Mensen mogen niet samenscholen en moeten minstens 1,5 meter afstand houden van elkaar.
  • Laat de boeken reserveren, zodat je medewerkers deze op voorhand kunnen klaarleggen met handschoenen aan. Let steeds op de regels voor social distancing, ook tussen bibliotheekmedewerkers.
  • Wijs elke lener een tijdslot toe voor het afhalen van een reservatie. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk mensen gelijktijdig naar de bibliotheek komen. Laat hen enkel toe in de inkomhal om een pakketje op naam op te halen, en vermijd contact met medewerkers of andere leners.
  • Verleng de uitleentermijn van boeken en laat ze niet inleveren, of zorg voor een voldoende lange quarantaineperiode voor de boeken. Lees ook enkele tips over het inleveren van boeken van onze Tsjechische collega's.

Houd er rekening mee dat een afhaaldienst tijdrovend is. Als je ermee van start gaat, bereid dan alles goed voor met je team, zodat iedereen op de hoogte is van wat mag en wat niet en zorg voor een duidelijke communicatie naar gebruikers toe. En vooral, blijf gezond!

Meer info:
- Een overzicht van de maatregelen en FAQ’s van de FOD Volksgezondheid.
- Het departement Cultuur, Jeugd, Media heeft een informatiepagina over COVID-19 op hun website geplaatst met FAQ's die nuttig zijn voor de cultuursector. 
- Op de website van VVSG vind je een overzicht van politiebesluiten per provincie en de procedures en richtlijnen voor lokale besturen
IFLA: Covid-19 informatiepagina voor bibliotheken.

- Maatregelen voor de cultuursector.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be