Bibliotheekmedewerkers als essentiële derden in het onderwijs?

Bibliotheekmedewerkers als essentiële derden in het onderwijs?

29.09.2020

Momenteel zijn voor de leerlingen van het basisonderwijs bibliotheekbezoeken mogelijk, maar bij een overgang naar een andere kleurencode komt daar verandering in. 

Bij kleurencode oranje worden alle extra-murosactiviteiten behalve zwemlessen opgeschort en wordt de aanwezigheid van niet-essentiële derden ingeperkt. Bij code rood is geen enkele extra-murosactiviteit nog toegestaan en mogen enkel essentiële derden de scholen betreden.

Voor leerlingen in het secundair zijn bij code geel en oranje enkel extra-murosactiviteiten toegestaan die in functie van de opleiding staan, zoals observatieactiviteiten en praktijklessen op verplaatsing. Bij beide codes wordt de aanwezigheid van niet-essentiële derden beperkt.

Bij code rood worden alle extra-murosactiviteiten opgeschort en mogen enkel essentiële derden de scholen betreden.

Bibliotheekmedewerkers worden niet vermeld op deze lijst van essentiële derden, maar het kabinet Cultuur liet weten dat de lijst voor het gewoon- en buitengewoon onderwijs niet-exhaustief is.

Scholen kunnen in samenspraak met het lokale bestuur bepalen wie tot de groep van essentiële derde behoort. Bibliotheken nemen dus best zelf contact op met de scholen om als essentiële bezoekers gezien te worden.

Samen kan dan bekeken worden wat de mogelijkheden zijn bij code oranje en code rood voor de leverdienst van boekenpakketten of voor activiteiten zoals voorleesmomenten op de scholen.

Meer informatie over de verschillende pandemiescenario's voor het onderwijs kun je hier vinden. Of raadpleeg onze sectorgids voor de informatiesector

Meer over onderwijs en cultuurorganisaties: Zomerscholen krijgen een vervolg

De Zomerscholen die het Departement Onderwijs en Vorming organiseerde krijgen een vervolg. De Herfst- en Winterscholen zullen een gevarieerd aanbod op maat bieden aan leerlingen uit het secundair onderwijs.

Ook cultuurorganisaties kunnen hierbij een rol spelen in samenwerking met een school of scholengroep. Aanvragen moeten ingediend worden voor woensdag 30 september. Voor meer info kun je terecht op herfstscholen@ond.vlaanderen.be of op de website van Onderwijs Vlaanderen

Verder zijn er voor de samenwerking tussen scholen en cultuurorganisaties verschillende coronaregels vastgelegd. CANON Cultuurcel heeft een handig overzicht gemaakt waarin die regels worden opgelijst. Het overzicht vind je hier


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be