Bevraging textielerfgoed Vlaanderen

Bevraging textielerfgoed Vlaanderen

11.05.2021

Ooit waren naaimachines, handwerktijdschriften, stalenboeken, vilten hoeden, textielhandboeken, kanten ondergoed en wollen breiwerk rijkelijk aanwezig bij Vlaamse gezinnen, bedrijven en onderwijsinstellingen. Maar wat rest ons vandaag nog van dat textielerfgoed? 

Wat bewaren de musea vandaag? Wie weet nog hoe de machines en getouwen werken? Wie heeft vandaag nog de kennis en knowhow om deze machines te restaureren? En hoe kunnen onderzoekers of ontwerpers op een duurzame manier opnieuw aan de slag gaan met dit erfgoed?

Het Netwerk Textielerfgoed Vlaanderen, gecoördineerd door de dienstverlenende cel ETWIE van het Industriemuseum in Gent, sloeg hiervoor de handen in elkaar met verschillende (textiel)musea in Vlaanderen.

Samen maakten ze een eerste veldtekening waarbij duidelijk moet worden wat textielerfgoed precies is en hoe het vakmanschap er vandaag uitziet. Hierin vind je een bondig overzicht van de collecties, collectieprofielen, verzamelbeleid en de noden van de musea uit het netwerk. 

Om deze veldtekening nog verder te verfijnen, wil het netwerk ook andere erkende organisaties bevragen, zoals archieven en erfgoedbibliotheken. Om de bevraging zo volledig mogelijk en integraal aan te pakken, trachten ze om ook plaatsen waar textielonderzoek kan gedaan worden in kaart te brengen. 

De online vragenlijst peilt naar de inhoud en omvang van textielerfgoed in de collecties. Daarnaast wordt ook ruimte voorzien om noden en vragen te behandelen. Er zijn twee soorten bevragingen: een voor archieven en een voor erfgoedbibliotheken.

Dit najaar wordt de bevraging omgezet naar actiepunten en aanbevelingen. 

 

Photo by ?? Janko Ferlič on Unsplash


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be