Archieven in tijden van corona

Archieven in tijden van corona

24.03.2020

Net zoals vele andere instellingen merken ook archieven de impact van corona op hun werking. Ten eerste valt de publieke dienstverlening voor analoog archief weg; mensen kunnen niet meer langskomen om een document te bekijken of op te vragen en moeten zich beperken tot wat online beschikbaar is.

Hierdoor lopen projecten vertraging op, worden tentoonstellingen uitgesteld of afgelast en kunnen onderzoekers geen opzoekingen doen, waardoor deadlines voor eindwerken of rapporteringen niet gehaald worden. De burger die een kopie nodig heeft voor een nieuwe vergunningsaanvraag kan niet voort.

IMPORTANT

Ten tweede ontstaan er problemen voor de werking van het archief zelf. De verwerking en verwerving van analoog archief valt stil. Verwerkingsachterstanden lopen op. Er zijn deadlines en doelstellingen te halen, maar een deel van het personeel is de facto technisch werkloos of kan enkel van thuis uit minder prioritaire opdrachten uitvoeren. Vooral gesubsidieerde instellingen en projecten lopen hierdoor kans om in de problemen te komen.

Financieel zal de impact van corona te voelen zijn. Personeelskosten lopen door terwijl de medewerkers vaak minder kunnen doen. Ook voor evenementen die uitgesteld of geschrapt zijn, zijn kosten gemaakt.

De voornaamste financiële impact ligt allicht bij projecten die werken met in tijd beperkte projectmiddelen. Deadlines kunnen verschoven worden, maar wie gaat die projectmedewerkers betalen tijdens die extra maanden.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be