2022: op naar de toekomst!

2022: op naar de toekomst!

14.03.2023

In 2021 keek de VVBAD naar aanleiding van haar honderdjarig bestaan eens over de schouders terug, maar in 2022 waren alle ogen op de toekomst gericht. Aan de hand van het ondernemingsplan zetten we een eerste stap naar een boeiende evolutie!

Onze ledendag op dinsdag 10 mei vond plaats in KBR, een ideaal moment om de recent ontslagnemende bestuursleden in de bloemetjes te zetten. Net zoals onze leden vonden we het fijn om elkaar opnieuw fysiek te ontmoeten tijdens activiteiten. Zo waren er heel wat collega’s aanwezig op de studiedag Zet je dienst in de picture! die de sectie Hogeschoolbibliotheken (HSB) organiseerde.

In het najaar van 2022 verscheen in Apache Magazine het artikel ‘Paleizen van en door het volk’, waarbij de onderschatte rol van bibliotheken in onze complexe informatiesamenleving besproken werd. Hierbij gingen ze even in gesprek met coördinator Jessica Jacobs en ook met enkele sectieleden van de sectie Openbare Bibliotheken (OB). Daarnaast kwam het publieksonderzoek Bib22, dat de VVBAD in samenwerking met de Universiteit Antwerpen op poten zette, ook aan bod: bibliotheken hebben een positieve impact op het mentaal welzijn van hun bezoekers.

Faro | tijdschrift over cultureel erfgoed publiceerde in het laatste nummer van 2022 het artikel ‘De zorgen van de archivaris’. De VVBAD hield in samenwerking met Archiefpunt en FARO een nodenbevraging voor de archiefsector en in het artikel werd dieper ingegaan op de uitdagingen die archivarissen tegenkomen in een sector in volle verandering.

In 2022 verschenen er acht META’s in plaats van negen, met als doel om steeds weer kwalitatieve artikels te kunnen publiceren. We gingen over de grenzen heen en lieten verschillende bibliotheken en organisaties van over de hele wereld aan het woord. Ook artikels rond dekolonisatie, de bibliotheek als sociale integratiemotor en leesbevordering blijven hot topics.

De grote uitdaging voor het bestuursorgaan in 2022 was de zoektocht naar kandidaten voor drie functies in het dagelijks bestuur. Die functies zijn dit jaar ingevuld. Benieuwd naar ons nieuw samengesteld dagelijks bestuur? In META 2023/2 gingen we met zowel de vorige als nieuwe ploeg in gesprek.

Na de succesvolle editie van Informatie aan Zee in 2021, werd in 2022 al naarstig werk gemaakt van de voorbereidingen voor Informatie aan Zee 2023.

Kortom, met een nieuw samengesteld dagelijks bestuur en een nieuwe editie van Informatie aan Zee belooft 2023 een goed jaar te worden!

Bekijk hier het volledige jaarverslag.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be