Prima!

Bij dit eerste nummer van Meta in 2017 hoort een vooruitblik op het nieuwe jaar. Uiteraard wensen we al onze leden een voorspoedig en inspirerend jaar toe. Uw VVBAD draagt daar haar steentje dubbel en dik toe bij in 2017. Het wordt ongetwijfeld een prima jaar. Dat doet mij er aan denken: het getal 2017 is een priemgetal, en is dus enkel deelbaar door 1 en zichzelf (daar waar 2016 niet minder dan 36 delers heeft). Laat dat een voorteken zijn van een stevig en robuust jaar.

We kijken uit naar de speciale editie van Focus, een Focus+ over makerspaces. De aanpak is heel praktisch, met voorbeelden uit de praktijk en een bezoek aan een operationele makerspace. Maar het grote evenement in 2017 wordt wellicht Informatie aan Zee. Deze uitgave wordt ongetwijfeld weerom beter dan alle voorgaande. Zeker nu we qua invalshoek minder de nadruk leggen op ICT. Het programma kan er alleen maar meer divers en rijker door worden.
De website van de VVBAD wordt vernieuwd. We moeten voor onze subsidiërende overheid immers het AnySurfer Label behalen. De inhoud van de VVBAD-website gaat daardoor makkelijker leesbaar worden op allerlei apparatuur. Naar dat nieuwe kleedje kijken we met zijn allen uit.
Begin januari verliet onze medewerker Tom Van Hoye de VVBAD. Hij was jarenlang redactiesecretaris van META en de communicatiemedewerker van de VVBAD. Lise Vandecruys vervoegt de rangen als stafmedewerker. In het VVBAD-secretariaat worden enkele taken herverdeeld.
In het editoriaal van het eerste nummer van META in 2014 beloofde ik ervoor te zorgen dat ik bibliotheken, archieven en documentatiediensten gelijke aandacht geef. Voor dit editoriaal wijk ik daar graag even van af. De Sectie Archief & Hedendaags Documentbeheer heeft een nieuwe voorzitter: Willem Vanneste, werkzaam in het FelixArchief. Hij heeft trouwens een flinke hand in de tweede helft van dit editoriaal.

Prima Patrick! Als kersverse sectievoorzitter belooft 2017 voor mij alvast een boeiend en spannend jaar te worden. Boeiend omdat ik ernaar uitkijk om samen met de collega’s te kunnen werken aan het versterken van ons beroep en onze sector. Spannend omdat ik nu voor de Sectie Archief hier de leiding van mag en moet nemen.
De collega’s wens ik alvast een innoverend en inspirerend 2017 toe. Twee van de vier i’s die centraal staan op Informatie aan Zee dit jaar. Wat mij betreft de twee belangrijkste I’s. Alhoewel ik moet toegeven dat innovatie me soms een dubbel gevoel geeft. Enerzijds ben ik ervan overtuigd dat innoveren absoluut noodzakelijk is als we ons werk goed willen doen en relevant blijven. Anderzijds wordt innovatie al te vaak herleid tot de nieuwste trends. Steekt men veel energie in het mee zijn maar blijft ondertussen het basiswerk liggen. Een goede basis is echter essentieel om goed te kunnen inspelen op nieuwe trends. Focus daarom vooral op innovatie van de basis en laat je inspireren door de goede voorbeelden van collega’s. Voorbeelden die we in september allicht ruimschoots zullen kunnen vinden aan zee.

Datum: 
januari 2017
Auteurs: 
Patrick Vanouplines, Willem Vanneste
META magazine: