#HACKBOOKS

META Nummer 2023/2

#HACKBOOKS

Geschreven door Deniza Miftari
Gepubliceerd op 14.03.2023

OF HOE JONGEREN TEGENWOORDIG BOEKEN HACKEN

IMPORTANT

In het #HACKpand van ARhus, het open kenniscentrum van Roeselare, komen een aantal jongeren elke woensdagavond samen. Dat moment wordt geclaimd door boekenwurmen vanaf 12 jaar. Hoe? Dat leggen Nienke, Sara en Charelle, de local heroes van #HACKbooks, hieronder uit.

Cocreatie centraal

“In het #HACKpand organiseren of nemen jongeren deel aan workshops rond een bepaald thema. Dat kan bijvoorbeeld mode, muziek, podcast of producen zijn. We ontdekken er onze talenten en delen kennis en interesses met andere jongeren. Zo’n activiteit wordt een ‘#HACK’ genoemd. Vandaar dat de naam van de workshops telkens begint met #HACK, zoals #HACKbooks. Sara, Charelle en ik zijn local heroes. Dat wil zeggen dat wij #HACKbooks inhoudelijk vormgeven en er het aanspreekpunt voor zijn”, vertelt Nienke.

“Jongeren worden inhoudelijk betrokken bij de programmatie van ARhus op een cocreatieve manier. Toen Charelle en ik in contact kwamen met #HACKpand na een werkveldbezoek binnen onze studie, waren we onmiddellijk verkocht”, gaat Sara verder. “In #HACKpand worden de jongeren inhoudelijk betrokken bij de programmatie en beslissen ze zelf wat ze willen organiseren en hoe ze dat willen doen. Samen met Deniza wordt er gekeken naar de praktische organisatie voor de realisatie van de nieuwe #HACK. Nadat we ons idee voor een boekenclub lanceerden bij Deniza, werden we voorgesteld aan Nienke. Gekend als boekenwurm, maar toen nog deelnemer van andere #HACK’s. Of we met zijn drietjes #HACKbooks wilden trekken? Zeker! En zo geschiedde”, sluit ze af.

#HACKbooks

Charelle legt uit hoe #HACKbooks in zijn werk gaat. “#HACKbooks komt, zoals de meeste #HACK’s, elke week terug op een vast moment na de schooluren. Voor ons is dat elke woensdagavond van 18.30 uur tot 20.30 uur. We wisselen af tussen een buddymaand en een themamaand. Tijdens de buddymaand lezen we met zijn tweeën hetzelfde boek en praten we daarover na. Tijdens de themamaand lezen we boeken binnen hetzelfde thema. Zo hebben we al themamaanden gehad rond nostalgie of dark academia (een socialemedia-esthetiek en subcultuur gericht op onder andere hoger onderwijs, kunst, poëzie en literatuur, n.v.d.r.). We ronden elke maand af met een gezamenlijke review en doen leuke activiteiten tussendoor, zoals een boekenbingo of voorspellingen maken over hoe ons boek zou kunnen eindigen”, klinkt het. “Ook schrijven komt in #HACKbooks aan bod. Bart Vanhee, een jonge schrijver (De herschreven wereld: De jacht op het medaillon en recent De herschreven wereld: De gebroken kroon), komt om de twee weken langs om ons de kunst van het schrijven aan te leren en onze talenten verder te ontwikkelen”, pikt Nienke in.

Geen jeugdhuis

“Het leuke aan #HACK is dat we met heel diverse jongeren samenkomen”, getuigt Sara. “Er heerst een grote cultuur van respect voor ieders achtergrond, genderidentiteit, geaardheid, religie, enzovoort. We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt. Daarom hanteren we toch een drietal basisregels:

  • iedereen die aanwezig is, doet mee;
  • middelengebruik is verboden;
  • we sluiten niemand uit, want iedereen is welkom
IMPORTANT
V.l.n.r.: Charelle, Nienke en Sara

Het #HACKpand is een gezellig aangeklede ruimte voor en door jongeren. Maar het is natuurlijk geen jeugdhuis. Komen ‘niksen’ is hier niet aan de orde. Het is echt de bedoeling dat jongeren met een bepaald talent of een bepaalde interesse elkaar in het #HACKpand vinden. Via onze Instagrampagina (@HACKpand) en ons TikTokkanaal (@HACKbooks) proberen we jongeren te bereiken en warm te maken”, roept Sara op.

Iedereen welkom

Nienke gaat verder: “Ja, we vinden het inderdaad zeer belangrijk om iedereen een plekje te geven. We maken het er aangenaam vertoeven met zitzakken of warme lampjes. De week voor de herfstvakantie waren we met een aantal zelfs verkleed voor Halloween en hadden sommigen cake gebakken. Het elkaar ontmoeten is dus een groot aspect van #HACKbooks. Maar dat geldt voor alle #HACK’s. Om af te sluiten wil ik nog eens benadrukken dat alle jongeren eens mogen komen kennismaken. Via een berichtje op Instagram kun je een afspraak maken, maar je kunt ook gewoon langskomen op het moment dat #HACKbooks plaatsvindt. Ook wie nog wat zoekende is, of een beginnende lezer, vindt hier een plek.”

#HACK is in het leven geroepen om de bibliotheek weer relevant te maken voor jongeren. Via verschillende thema’s doen jongeren onderling aan kennisdeling en kruisbestuiving. Local heroes leren er ondernemen. Met #HACKbooks streven we er in een volgende fase naar om jongeren te betrekken bij onze collectievorming voor young adults. Hiermee hopen we onze band met het jonge publiek aan te sterken en te behouden over de jaren heen.

Meer informatie kun je terugvinden op arhus.be/HACK.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be