Karel Scherpereel

META Nummer 2022/8

Karel Scherpereel

Geschreven door Karel Scherpereel
Gepubliceerd op 13.12.2022

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Na mijn studie Archeologie aan de Universiteit Gent (UGent) en een postgraduaat Forensisch Onderzoek kwam ik toevallig op een vacature voor operationeel deskundige bij de Bib Leuven. Het was een nieuwe functie voor slechts twee jaar, en ik kreeg zo de kans om me in te werken in de bibliotheeksector. Daarna doorliep ik een selectie om vast in dienst te kunnen gaan. In 2021 voelde ik me zo thuis in de sector dat ik het postgraduaat Informatiemanagement volgde.

Waar werk je nu?

Ik ben verantwoordelijke operationeel beheer bij de Bib Leuven: ik geef leiding aan het team materiaalverwerking en logistiek. Verder volg ik ons prachtige Tweebronnengebouw op en ben ik zo contactpersoon voor allerlei diensten en leveranciers. Projecten die de hele bibliotheek aanbelangen, help ik mee trekken, en ik analyseer processen en werkmethoden. Statistieken verzamelen en analyseren hoort daar ook bij. Zo bereid ik het beleid mee voor en heb ik met zowat iedereen in de bibliotheek contact. Ten slotte neem ik een rol op om de Bib te vertegenwoordigen in verschillende externe werkgroepen.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Naast het dagelijkse werk ben ik betrokken bij twee meer inhoudelijke projecten. Ik engageer me in de werkgroep Dekoloniseren, die onze hele werking tegen het licht houdt en in dialoog met wisselende partners een aanpak zoekt voor systemisch racisme. Daarnaast loopt er een traject rond gamen in de bibliotheek: momenteel is dat een arcadetoestel waarop bezoekers een wisselend aanbod van indie- of retrogames kunnen ontdekken, maar we zullen dat zeker nog uitbreiden met bordspellen, virtual reality (VR), game jams of andere activiteiten die ontmoeting en spelen centraal zetten.

Welke ambities koester je?

Er staat nog niets helemaal vast, maar begin 2024 verhuis ik met mijn gezin wellicht naar Noord-Italië. Aan de Vlaamse bibliotheeksector heb ik wel mijn hart verloren, dus ik zoek in de eerste plaats een manier om vanop afstand betrokken te blijven.

Aan de Vlaamse bibliotheeksector heb ik mijn hart verloren

Misschien is honderd procent telewerken sinds de coronacrisis wat gemakkelijker geworden? Voor mijn huidige takenpakket wordt dat moeilijk, maar ik kijk er eigenlijk naar uit om verder te groeien in aanverwante domeinen. Suggesties zijn zeker welkom!

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

Het informatieaanbod blijft groeien en het wordt steeds moeilijker om dat te verwerken. Het is dan aanlokkelijk om algoritmes te laten bepalen wat we consumeren. Ik denk dat de bibliothecaris nog belangrijker zal worden om tools aan te reiken waarmee iedereen kan leren informatie te evalueren en zijn of haar gading te vinden. Op een menselijke manier, en zonder dat er achterliggend allerlei persoonlijke informatie opgeslagen wordt of je doelbewust in een bepaalde richting geduwd wordt.

Wat was je motivatie om lid te worden van de werkgroep Informatie aan Zee?

Deelnemen vond ik altijd enorm interessant, zowel vanwege de inhoud van de lezingen als de contacten met collega’s. Meewerken achter de schermen kan dat alleen maar versterken.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Het thema impact. Het heeft immers te maken met hoe effectief we werken, met het verzamelen van gegevens over wat we doen, met kritisch zijn. Maar ook met het uitbouwen van een boodschap: niet louter data en grafiekjes, maar een breder verhaal over hoe we het leven van onze gebruikers dagelijks verrijken. Hoe we wat we doen zichtbaar kunnen maken voor de maatschappij. Hoe we daar best trots op mogen zijn.

Hoe heb je de BAD-sector zien evolueren?

Ik denk dat door Wise en de coronacrisis de banden nauwer aangehaald zijn. Bibliotheken vertrekken graag vanuit een eigenheid op maat van hun publiek, en nu is er een bredere gemeenschappelijke logica van waaruit we problemen kunnen oplossen. Corona gaf nationaal en internationaal in alle bibliotheken gelijkaardige problemen, en het kunnen steunen op goed contact versnelt het nemen van goede beslissingen en toont wat anders kan.

En heeft de VVBAD voldoende ingespeeld op al die veranderingen?

Voor mij biedt de vereniging een platform om in gesprek te gaan en bij te leren, en ik kijk uit naar toekomstige ontmoetingen!

IMPORTANT
.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be