Bibliotheken in het Vlaamse boekenlandschap

META Nummer 2022/7

Bibliotheken in het Vlaamse boekenlandschap

Geschreven door Katja Grammens
Gepubliceerd op 15.11.2022
IMPORTANT

Sinds een jaar mag ik de VVBAD vertegenwoordigen in het BoekenOverleg, het overlegplatform dat de gezamenlijke belangen van de boeken- en letterensector behartigt. Literatuur Vlaanderen coördineert dat overleg, waarin vertegenwoordigers van alle belangrijke partners in het boekenvak zetelen: onder andere boekhandels, auteurs en bibliotheken. Dat dit BoekenOverleg een belangrijk platform is, ondervonden we bij de invoering van de gereglementeerde boekenprijs. Toen werd op advies van het overleg een maximale korting van twintig procent vastgelegd bij de aankoop van boeken door bibliotheken. Dat vormde voor mij een motivatie om nauwer betrokken te raken bij de activiteiten van de VVBAD en de werking van het BoekenOverleg.

De bibliotheek van vandaag en morgen is veel meer dan boeken, toch blijven leesbevordering en leesplezier voor ons een kernopdracht. Het BoekenOverleg behandelt heel wat punten die ook de bibliotheken aanbelangen. Zo werd op vraag van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) het onderzoek Ongelijk maar eerlijk opgestart naar een eerlijke verloning van auteurs, vertalers en illustratoren. Omdat dat onderzoek enkel gesubsidieerde lezingen betrof, en er niet gekeken werd naar het aantal lezingen van een auteur op eenzelfde dag, was hier enige nuancering in de besluitvorming nodig.

In deze tijden moeten onze besturen begrijpen dat besparen op bibliotheken geen optie is

Een andere bezorgdheid die leeft in het boekenvak zijn de inkomsten die auteurs mogelijk mislopen door het uitlenen van e-boeken via cloudLibrary en door het uitlenen van een e-reader met e-boeken aangekocht door de bibliotheek zelf. Deze kwestie zal de volgende maanden door Cultuurconnect en de VAV besproken worden. Gesprekken waar ook de VVBAD actief, en in het belang van de bibliotheken, aan zal deelnemen.

Via het BoekenOverleg weten potentiële partners ons te vinden. Zo kregen we de vraag van Boekhandels Vlaanderen om hun boekencampagne Schenk een boek! te ondersteunen. Een campagne die meer mensen aan het lezen wil krijgen, willen we maar al te graag helpen verspreiden via de bibliotheken. Vanuit de VRT werd dan weer gepolst of de bibliotheeksector wenst mee te werken aan De Warmste Week, met als thema ‘kansarmoede’. Ook hier kunnen we de laagdrempeligheid van bibliotheken extra in de verf zetten.

Het blijft zeer belangrijk dat bibliotheken regelmatig en positief in de pers verschijnen. We hebben tenslotte maatschappelijk zoveel te bieden en zoveel te vertellen. In deze tijden moeten onze besturen begrijpen dat besparen op bibliotheken geen optie is. Acties zoals #bibvooriedereen kunnen helpen om ons sterk verhaal te verspreiden en politici te overtuigen.

Tot slot wil ik het belang van de VVBAD voor bibliotheken benadrukken. Zonder structurele subsidies heeft de VVBAD er toch voor gekozen om verder te gaan. En wie anders dan de VVBAD zou de gezamenlijke stem voor bibliotheken op zich nemen?

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be