Hoe leid je jonge kinderen naar de bibliotheek (en hoe houd je ze daar)?

META Nummer 2022/6

Hoe leid je jonge kinderen naar de bibliotheek (en hoe houd je ze daar)?

Geschreven door Jan Colla
Gepubliceerd op 10.10.2022
IMPORTANT

‘Nooit te jong om te lezen.’ Dat zinnetje gebruiken we allemaal graag, als slogan of als hashtag, om baby’s, peuters en kleuters zo vroeg mogelijk naar de bibliotheek te leiden. Helaas vinden kinderen en gezinnen niet altijd zomaar vanzelf de weg naar de bibliotheek. En als ze dan binnenstappen, volgt de echte uitdaging: hoe blijf je hen actief bereiken en betrekken? De bibliotheek van Genk deelt vijf concrete praktijktips.

Tip 1
Leg de drempel zo laag mogelijk

Steeds meer bibliotheken zijn, veel meer dan vroeger, aantrekkelijke ontmoetings- en belevingsplekken geworden. Met kleine en relatief goedkope ingrepen kun je van je jeugdafdeling een warme omgeving maken die ook de allerjongste bezoekers graag als bestemming kiezen. Een teken- en knutseltafel, zachte knuffels om in weg te zakken, leeshoekjes, rekken met prentenboekjes op kinderhoogte, een discreet hoekje waar een mama borstvoeding kan geven, een toilet op kindermaat met een verzorgingskussen, enzovoort. Ook op administratief en financieel vlak is er veel mogelijk. Gratis lidmaatschap voor kinderen (en jongeren) is een investering in de toekomst. De boetes voor laattijdig inleveren zijn minimaal, en we kijken met veel interesse naar bibliotheken die experimenteren met boetevrij uitlenen.

Tip 2
Gebruik bestaande initiatieven en netwerken

Er bestaan al heel wat voorbeelden van collega’s, en er is het inspirerende aanbod van Boekstart. Zo geef je jonge ouders de kans om via Opgroeien een babypakket op te pikken in de bibliotheek wanneer hun kind 6 maanden is, en een peuterpakket wanneer het 15 maanden is. Maak van die afhaalmomenten een warme kennismaking. Leid jonge ouders rond, toon je aanbod en activiteiten. Schrijf een baby of peuter al meteen in, en houd hun ouders met bijvoorbeeld nieuwsbrieven op maat op de hoogte van wat je allemaal doet – van voorleesmomenten tot een jaarlijkse Boekstartdag.

Tip 3
Verspreid leesplezier met opvallende acties

Wacht niet tot jonge gezinnen naar jou toe komen. Ga hen zelf opzoeken! In Genk krijgen alle buitenschoolse kinderopvanginitiatieven en onthaalouders een Boekenbak, met een tiental boekjes. Toegegeven: daar is budget voor nodig, maar met wat creativiteit valt het idee ook te realiseren in kleinere gemeenten. De boodschap is duidelijk: boekjes moeten in elke context en op elke leeftijd vanzelfsprekend zijn. Op hun derde verjaardag krijgen alle kleuters een kaartje in de bus. Dat kan in de bibliotheek ingeruild worden voor een exemplaar van Leesje & Wurm, een ontdek- en groeiboek van Siska Goeminne en Frank Daenen over leesplezier en verdwalen in verhalen. Ook dat is een uitgelezen kans om kinderen en gezinnen – hopelijk levenslang – te charmeren.

Tip 4
Organiseer een aanbod voor elke leeftijd

Zet een traject uit vanaf 0 jaar, waarbij je op verschillende ankerpunten mijlpalen markeert. Waar vroeger de Bibtruck boeken bracht naar alle Genkse klassen, stellen we nu onze expertise ter beschikking om een Bib op School in te richten. Collega’s van de jeugdafdeling begeleiden in een aantal kleuterklassen mee de jongste groep van de Leesjury. Vanaf de lagere school nodigen we alle kinderen persoonlijk uit in de bibliotheek, via het scholennetwerk, voor alle volgende leeftijdsgroepen van de Leesjury.

Tip 5
Maak jezelf ook buiten de bibliotheek zichtbaar

Experimenteer zelf met kleinschalige initiatieven. Maak van je bibliotheek geen eiland in je gemeente of stad, maar toon jezelf op verrassende plekken. Trek voor je voorleessessies naar een park in de buurt. Vlak voor de bibliotheek van Genk, midden op het Stadsplein, ligt in de zomermaanden een Leesplein, met een huisje uit gerecycleerd hout vol (afgevoerde) boeken. De voorleessessies vinden daar plaats, al dan niet opgeluisterd door leerlingen van de aanpalende muziekacademie. Samen met andere stadsdiensten – zoals Campus O3, de opvoedingscampus – rijden we ook naar de wijken, om daar op zonovergoten pleintjes ons aanbod te presenteren. Plezant én efficiënt!

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be