De juiste weg

META Nummer 2022/6

De juiste weg

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 10.10.2022
IMPORTANT

Nu we weer meer onderweg zijn na twee autoluwe coronajaren, is het tijd om de routeplanners onder de loep te nemen.

Bij online navigatie-apps zitten de kaarten zelf niet in de app. Deze tools vragen dus een goede internetverbinding. Ze nemen wel weinig ruimte in op je toestel en je krijgt steeds de laatste versie van kaarten te zien. De meeste van deze apps hebben ondertussen ook al de mogelijkheid om kaarten van bepaalde regio’s toch offline te bewaren, handig voor in het buitenland!

Onze smartphones hebben al een ingebouwde routeplanner. Bij Apple-toestellen is dat Apple Kaarten (iOS), bij Android Google Maps (iOS, Android). De basismogelijkheden zijn vergelijkbaar. Google Maps bevat wel heel wat extra informatie, met meer details van winkels, bezienswaardigheden enzovoort, en je kunt er ook een route te voet, op de fiets of via het openbaar vervoer mee berekenen.

Waze (iOS, Android) is een van de populairste online routeplanners en biedt ook extra informatie over omleidingen, files en flitscontroles. Waze werkt wel niet altijd even goed bij zeer lange routes, je kunt deze dan beter opdelen in kortere deeltrajecten. Wil je nog meer toeters en bellen, dan kan dat met TomTom Go Navigation (iOS, Android), maar die is wel betalend (abonnement).

De voor- en nadelen van de offline navigatie-apps zijn net omgekeerd aan deze van de vorige groep. In deze tools moet je de kaarten vooraf downloaden, maar heb je op het moment van het gebruik geen internetverbinding meer nodig. Maar die offline kaarten nemen wel ruimte in op de harde schijf, en je moet ze ook regelmatig updaten. En wil je naast de kaarten ook verkeersinformatie, dan heb je toch weer een internetverbinding nodig.

Onze favoriet uit deze categorie is MAPS.ME (iOS, Android), die gebruikmaakt van kaarten van OpenStreetMap, onderhouden door gebruikers wereldwijd, aangevuld met heel wat kleine (wandel)- paadjes, nuttige aanduidingen zoals winkels, geldautomaten, monumenten, enzovoort.

> Meer info en nuttige apps: bibidee.blogspot.com.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be