Bram De Meutter

META Nummer 2022/6

Bram De Meutter

Geschreven door Bram De Meutter
Gepubliceerd op 10.10.2022

Hoe belandde je in de bibliotheeksector?

Na mijn studie Geschiedenis heb ik de Initiatie tot de Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde gevolgd. Vlak na het afronden van deze opleiding kon ik aan de slag in de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

In hoeverre bereidde je studie je voor op je huidige job?

Naast vakspecifieke kennis biedt Geschiedenis een brede waaier aan algemene competenties die goed van pas komen in een bibliotheek. Het postgraduaat Informatie- en Bibliotheekwetenschappen gaf een grondige introductie tot de verschillende aspecten van een job in de bibliotheek. De beste leerschool blijft echter de werkvloer zelf.

Waar werk je nu?

Momenteel ben ik assistent van de hoofdbibliothecaris aan de VUB. Mijn takenpakket is zeer uiteenlopend, gaande van beleidsondersteuning tot het regelen van praktische zaken.

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

Hoewel de hele sector in transitie is, valt dat moeilijk te voorspellen. In verschillende universiteitsbibliotheken zie je wel een langzame omslag van een collectie-gedreven werking naar een advies-gedreven werking.

Hoelang ben je al actief binnen de VVBAD?

Sinds eind 2020 coördineer ik samen met Werner Beyens van de KU Leuven de Okapi2-werkgroep. Deze werkgroep opereert onder de vleugels van het overleg Wetenschappelijke Bibliotheken (OWB) en tracht de werking van de bibliotheken uit het Vlaamse hoger onderwijs kwantitatief in kaart te brengen, om zo benchmarken mogelijk te maken.

Wat was je motivatie om lid te worden?

Door actief te zijn voor de VVBAD wordt je horizon toch breder door het uitwisselen van ervaringen en kennis met collega’s.

Wat kon je al verwezenlijken?

Een echte verwezenlijking kan ik nog niet op mijn conto schrijven, maar met de Okapi2- werkgroep en een aantal Waalse collega’s proberen we opnieuw werk te maken van een gegevensverzameling op nationaal niveau, wat een noodzakelijke voorwaarde is om te kunnen deelnemen aan internationale benchmarkstudies.

Hoe zag je de BAD-sector evolueren?

Langzaam en minder revolutionair dan sommige buitenstaanders denken. Het papieren boek werd jaren geleden doodverklaard, maar blijft een relevante rol spelen.

En speelde de VVBAD voldoende in op die veranderingen?

Naar mijn gevoel weet de VVBAD goed in te spelen op bestaande en opkomende trends. Onder andere door studiedagen en kennisuitwisseling te organiseren, met als hoogtepunt Informatie aan Zee. Het is belangrijk dat de VVBAD het belang van bibliotheken blijft onderstrepen naar de overheid toe.

Wat kon de vereniging al verwezenlijken?

Ik denk dat de bredere professionaliseringsgolf van de afgelopen decennia zeker gebaat was met een vakvereniging die inzet op kennisuitwisseling. Door haar huidige troeven te koesteren en de vinger aan de pols te houden, zie ik de VVBAD ook de komende decennia als inspiratiebron fungeren voor informatieprofessionals.

Wat raad je jonge mensen aan die zich willen engageren in de vereniging?

Maak kennis met het formele én informele netwerk achter de VVBAD. Voor je het weet, ontmoet je interessante mensen en kom je boeiende onderwerpen en opportuniteiten tegen.

Als je één dag lang minister van Cultuur of minister van Wetenschapsbeleid was, wat zou je dan veranderen aan de BAD-sector?

Ik vrees dat veel uitdagingen waar de BAD-sector mee kampt het Vlaamse niveau overstijgen en niet in één dag opgelost kunnen worden. Maar als het even kan: paal en perk stellen aan de exuberante prijzen van wetenschappelijke uitgeverijen.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud?

Enerzijds het idee dat een papieren collectie niet meer van deze tijd is, anderzijds het idee dat een (wetenschappelijke) bibliotheek überhaupt niet meer nodig is “omdat alles toch online terug te vinden is”. In verschillende vakgebieden blijft een papieren collectie noodzakelijk om degelijk onderzoek te kunnen voeren. Veel doodgravers van de bibliotheek als instelling vergeten dat deze nog steeds een grote rol speelt in de ontwikkeling en uitbouw van een digitale bibliotheek: door de selectie van bronnen, het ontsluiten ervan, de ondersteuning van open access enzovoort.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be