Hoe ondersteun je anderstalige bezoekers in jouw bibliotheek?

META Nummer 2022/5

Hoe ondersteun je anderstalige bezoekers in jouw bibliotheek?

Geschreven door Sarah Wyndaele
Gepubliceerd op 06.09.2022
IMPORTANT

Met de juiste aanpak maak je anderstaligen warm om naar de bibliotheek te blijven komen en creëer je bovendien kansen om Nederlands te oefenen. Wat kun je doen?

1. Zet je materialen in de kijker

Een Taalpunt Nederlands is een specifieke plaats in de bibliotheek voor anderstaligen die Nederlands willen oefenen. Anderstalige volwassenen vinden er taalleermethoden op verschillende niveaus, fictieboeken in eenvoudige taal, luisterboeken en films, informatieve boeken, de krant in eenvoudig Nederlands en nog zoveel meer. Ze vinden het materiaal gemakkelijk terug door de onderverdeling met duidelijke symbolen. Als bibliotheekmedewerker kun je helpen bij het uitkiezen van het geschikte materiaal. Voor jongere lezers kun je hetzelfde doen door jouw materialen in een Taalpunt Jeugd in de kijker te zetten. Geïnteresseerd om een Taalpunt Nederlands op te starten? Bibliotheken in Vlaams-Brabant kunnen de cel Vlaams karakter van de provincie Vlaams-Brabant bereiken via vlaamskarakter@ vlaamsbrabant.be. Andere bibliotheken kunnen contact opnemen met Liesbet.Laureyssens@antwerpen.be.
 

2. Organiseer oefenkansen Nederlands voor volwassenen

Om je materialen bekender te maken bij je doelpubliek, kun je allerlei projecten opzetten om hen regelmatig naar je bibliotheek te laten komen. Zo kun je rondleidingen voor NT2-cursisten (cursisten met Nederlands als tweede taal), samenleesgroepen, babbeltafels, spelvoormiddagen, voorleesuurtjes, NT2-lezingen of andere activiteiten organiseren. Betrek zeker de nodige lokale partners, zoals de andere gemeentelijke diensten, de centra voor volwassenenonderwijs of basiseducatie en andere toeleiders uit de buurt. Zoek je inspiratie? Neem dan zeker eens een kijkje in onze brochure via vlaamsbrabant.be/taalpuntambassadeur of surf naar oefenkansen.be.
 

3. Organiseer oefenkansen voor jongeren

Met dezelfde partners kun je uiteraard ook projecten voor kinderen of jongeren organiseren. Spreek de scholen van jouw gemeente aan en bekijk welke projecten je samen kunt opzetten. Misschien is er een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers in de buurt? Zo kun je samen anderstalige gezinnen koppelen aan Nederlandstalige vrijwilligers die aan huis gaan voorlezen. Via dat project (bekend onder de namen Boekenstoet, Boekenbende aan huis, Voorlezen aan huis enzovoort) breng je de Nederlandse taal al spelenderwijs in de huiskamer binnen en laat je het gezin kennismaken met de bibliotheek en andere culturele activiteiten.

Met het project Leeshelden breng je samen met de zorgcoördinatoren van de lagere scholen kinderen met leesmoeilijkheden uit het tweede en derde leerjaar naar de bibliotheek. Ze lezen wekelijks een boek in kleine groepjes en verwerken dat boek met een aanvullende activiteit, onder begeleiding van een gevormde vrijwilliger. Wil je zelf aan de slag gaan? Bekijk alle materialen op leeshelden.be. Deze projecten vormen een mooie opstap om ook de ouders van deze doelgroep te bereiken.
 

4. Neem deel aan vormingen rond het thema

Je kunt vormingen volgen over de toegankelijkheid van jouw bibliotheek, over hoe eenvoudig te communiceren met anderstaligen, over de materialen van het Taalpunt Nederlands, over hoe een samenleesgroep op te starten en nog zoveel meer. Eind oktober 2022 organiseert de Provincie VlaamsBrabant de opleiding Samenlezen met anderstaligen. Interesse? Of graag meer informatie over de vormingen van onze partners (vzw ‘de Rand’ of het Agentschap Integratie en Inburgering)? Mail naar vlaamskarakter@vlaamsbrabant.be.

Ben je op zoek naar projectmiddelen voor de organisatie van je oefenkans Nederlands? Vlaams-Brabantse bibliotheken kunnen een aanvraag indienen bij het subsidiereglement van de provincie Vlaams-Brabant. Surf naar vlaamsbrabant.be/taalstimulering-nederlands.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be