Nele Pauwels

META Nummer 2022/4

Nele Pauwels

Geschreven door Nele Pauwels
Gepubliceerd op 07.06.2022

Hoe ben je in de informatiesector beland?

Na mijn studie biomedische wetenschappen ben ik aan de slag gegaan als onderzoeker op de dienst longziekten van het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent). Bij het Rode KruisVlaanderen waren ze op het einde van mijn doctoraat een team rond evidencebased handelen aan het uitbouwen, waar ik vijf jaar deel van uitgemaakt heb. In die rol ondersteunde ik de verschillende diensten van het Rode Kruis en heb ik ervaren dat de ondersteunende rol me goed ligt en veel voldoening geeft.

Welke ambities koester je?

Ik ben op zich wel ambitieus, maar in die zin dat ik wil helpen om anderen te laten groeien. Ik ervaar zo dat ik meegroei. Op inhoudelijk vlak heb ik het geluk gehad me te vervolmaken op het vlak van richtlijnontwikkeling en het maken van systematische reviews. Toen de mogelijkheid kwam om dichter bij huis te werken, heb ik geen moment getwijfeld. De functiebeschrijving die het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent (KCGG) uitgeschreven had, sprak me heel erg aan. Ik voelde dat ik mijn ervaringen en opgedane kennis verder ging kunnen gebruiken en bovendien ook een breder netwerk zou kunnen opbouwen. En de verwachtingen zijn meer dan ingelost.

Wat heb je al kunnen verwezenlijken?

Toen ik bij het kenniscentrum begon, was men op zoek naar een geschikte persoon om het luik onderzoeksondersteuning uit te bouwen. Mijn ervaring en achtergrond als onderzoeker bleken een pluspunt om deze doelgroep te ondersteunen. Een van mijn eerste realisaties was het organiseren van kennis- en netwerkevenementen voor onze onderzoekers. De thema’s die aan bod komen, zijn noden waar de onderzoeker in de 21ste eeuw mee te maken heeft. Het is bijvoorbeeld uitdagend om op de hoogte te blijven van de wetenschappelijke literatuur. Ook proberen we via dat kanaal onderzoekers te ondersteunen in het zichtbaar maken van hun onderzoek bij het grote publiek én bij de eigen onderzoeksgemeenschap.

Dankzij dat groeiende netwerk, lukt het ons nog beter om in te spelen op de noden die er zijn

Ook Research Data Management (RDM), fondsenwerving en wetenschappelijke integriteit zijn belangrijke thema’s die op de agenda staan. Dankzij het netwerk van het hele KCGG-team, bereiken we experten van binnen- en buitenland om kennis, expertise en goede praktijkvoorbeelden in onze discipline te delen. Dat eerste project is erg belangrijk geweest en ik ben er nog steeds erg trots op. Het heeft voor mij persoonlijk deuren geopend om onderzoekers en collega’s te leren kennen en om onze dienstverlening kenbaar te maken. Dankzij dat groeiende netwerk, lukt het ons nog beter om in te spelen op de noden die er zijn. Dat maatwerk geeft me ook veel voldoening.

Toen ik bij het KCGG gestart ben, spendeerde ik veel tijd en aandacht aan het toelichten van wat een protocol van een systematische review was. Een systematische review is een reviewtype dat binnen de geneeskunde, gezondheidszorg en farmacie vaak gemaakt wordt om de klinische praktijk te ondersteunen. De focus van onze ondersteuning ligt op het aanleren van de verschillende stappen van deze review. We hebben niet de manen vrouwkracht om delen ervan voor hen te doen (bijvoorbeeld het literatuuronderzoek), zoals in het buitenland wel vaker het geval is. Het is fijn te merken dat we nu vaker spontaan goed uitgewerkte protocollen binnenkrijgen en dat we minder vaak vanaf de basis dienen te starten. Het geeft ons de ruimte om ons meer toe te spitsen op gespecialiseerde vragen die vaak uitdagend zijn.

Wat haal je er voor jezelf uit, zowel persoonlijk als professioneel?

Ik ben iemand die zowel voor haar werk als voor haar privé doelen vooropstelt, om zo van iedere dag een fijne en succesvolle dag te maken. In het KCGG probeer ik ons ondersteuningsprogramma verder uit te breiden en uit te diepen. Ik houd van het probleemoplossend werken en probeer geen vraag of probleem onbeantwoord te laten. Ik werk graag samen met en voor de onderzoekers, een dankbaar publiek. Het geeft me dagelijks voldoening dat men iets bijgeleerd heeft of een stapje verder kan met zijn of haar project.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be