Digital detox

META Nummer 2022/4

Digital detox

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 07.06.2022

Vele apps zijn zo gemaakt dat je er tijd aan verspilt. De berichten worden automatisch ververst en je krijgt pushberichten of geluidjes bij nieuwe inhouden. Reacties en likes op je eigen berichten zorgen er dan weer voor dat onze hersenen dopamine vrijgeven, wat ons een beloond gevoel geeft. Wanneer dat gevoel verdwijnt, willen we dat opnieuw, en openen we weer die app.

Uit het Digimeter-onderzoek van 2021 blijkt dat de Vlaming gemiddeld 188 minuten per dag bezig is op een smartphone. De meerderheid van de bevraagden vindt zichzelf smartphone-afhankelijk en/of beseft dat er te veel tijd in kruipt. Bijna een op de vijf noemt zichzelf verslaafd. Vooral jongvolwassenen voelen de druk van het kleine schermpje. De gevolgen zijn talrijk: slapeloosheid, nek- en rugklachten, concentratieproblemen, stress, enzovoort. Negentig procent legt zichzelf dan ook minstens één regel op met betrekking tot het gebruik van de smartphone. 

IMPORTANT

Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone wegleggen: verstop het toestel bewust zodat je niet in de verleiding komt, leg het zeker weg in de auto, maak afspraken met familie en vrienden om het niet te gebruiken tijdens het eten, en neem het niet mee in de slaapkamer.

Je kunt ook zorgen dat je minder afgeleid wordt door de meldingen van apps uit te zetten. Bekijk ook je groepen in Messenger en WhatsApp kritisch: verwijder jezelf uit onnodige groepschats of lees de discussies enkel ’s avonds. Je kunt ook het geluid van je smartphone uitzetten of de ‘niet storen’-functie aanzetten. Of schakel eens wifi en mobiele data uit, en gebruik je smartphone als gsm, zonder internetverleidingen.

Doe ook eens een grote schoonmaak: verplaats verleidelijke apps naar het tweede scherm zodat ze minder opvallen, of verwijder ze zelfs volledig. En onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’, kun je ook gebruikmaken van apps om te minderen: Unplug (Android, iOS), Yona (Android) en Forest (Android, iOS) helpen elk op hun manier!

> Meer info en nuttige apps

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be