Wat is de zin van catalografisch werk in een museumbibliotheek?

META Nummer 2022/3

Wat is de zin van catalografisch werk in een museumbibliotheek?

Geschreven door Gregory Boite
Gepubliceerd op 12.05.2022
IMPORTANT

Catalografie, of het gestandaardiseerd proces van de opmaak van titelbeschrijvingen binnen een collectie, resulteert in de uiteindelijke creatie van een catalogus. Dat boeiende catalografisch proces om de bibliotheekcollectie te ontsluiten, verdient de nodige aandacht. Zonder een publiekscatalogus zou een bibliotheekcollectie immers ‘niet bestaan’, ook al staat ze ergens fysiek in een ruimte. De rol van de catalograaf mag en kan daarom niet weg te denken zijn binnen het bibliotheekwezen. Niet alleen is deze taak hoognodig om een bibliotheek op het vlak van toegankelijkheid naar de buitenwereld toe te versterken, ze biedt intern ook de nodige inzichten om de collectie als dusdanig relevant te houden. Daarom is het niet zonder belang om even stil te staan bij de zin en het waarom van catalografie. Welke meerwaarde zou dat proces bijvoorbeeld kunnen hebben voor de werking van een museumbibliotheek?

Inzichten

Ten eerste krijg je als catalograaf een overzicht van wat er gaande is in het kunsthistorisch wereldje. Als museumbibliotheek is dat niet zonder enige subjectiviteit, aangezien de acquisitie van werken zoveel mogelijk gekoppeld wordt aan de museale collectie. In het ruime kunsthistorisch onderzoek neem je de verschuivingen waar in de thema’s die behandeld worden en krijg je een idee van wat de laatste ontwikkelingen zijn op artistiek vlak. Ten tweede zorgt catalografie voor een stijgend bibliotheekrendement. Door het aanbieden van een publiekscatalogus wordt informatie doelgericht opzoekbaar. Dat impliceert dat de bibliotheek op het vlak van informatieontsluiting haar nut bewijst. Gebruikers weten welke boektitels in het bezit zijn van een bibliotheek door via diverse manieren de collectie te bevragen. Een uniforme ontsluiting is hierbij van belang, vermits deze rechtstreeks impact heeft op de manier van zoeken. Vervolgens is het ontsluiten van de boekencollectie niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk om de visibiliteit en de toegankelijkheid van de museumbibliotheek kracht bij te zetten. Logischerwijs is het van groot belang dat mensen die op zoek zijn naar een bepaald werk dat ook van thuis uit kunnen opzoeken. De publiekscatalogus dient hier immers als extern visitekaartje van wat de vakbibliotheek te bieden heeft.

Catalografie zorgt ten slotte voor een betere collectievorming. Door het inzicht in hoe de boekencollectie opgebouwd is, kun je als catalograaf de sterke en zwakke punten van de collectie in kaart brengen en zo nodig de hiaten opvullen. De catalogus is hiervan de weergave, waarbij onderzoekers een beeld krijgen van wat er in de bibliotheek aanwezig is. Kennis over kunstwetenschappelijke onderwerpen ligt niet alleen opgeslagen in archieven, maar ook in bibliotheken. De catalogus als instrument laat immers toe om die kennis doelgericht op te sporen en te gebruiken. Hierdoor kan men voortbouwen op datgene wat gepubliceerd werd. Zonder het toegankelijk maken van kennis en informatie is het voor onderzoekers een moeilijke opgave om nuttig kunsthistorisch onderzoek uit te voeren. In die zin kun je stellen dat catalografie een voortstuwende rol speelt in het wetenschappelijk onderzoek.

Conclusie

Catalografisch werk is een noodzakelijke voorwaarde om tot een verhoogde visibiliteit te komen van de museumbibliotheek. De opbouw van de publiekscatalogus brengt niet alleen voor de catalograaf, maar ook voor het ruime publiek inzichten met zich mee. Informatie over wat er aanwezig is in de collectie wordt traceerbaar. Dat inzicht brengt een grote vormende waarde met zich mee voor zowel de collectievorming als het kunstwetenschappelijk onderzoek.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be