Fanny Noyens

META Nummer 2022/2

Fanny Noyens

Geschreven door Fanny Noyens
Gepubliceerd op 22.03.2022
IMPORTANT

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Ik heb tien jaar gewerkt als actuaris (wiskundig adviseur) in de privésector en was vooral bezig met het consolideren van cijfers. Na een loopbaanonderbreking was ik op zoek naar een nieuwe wending. Ik deed vrijwilligerswerk in de bibliotheek van Kasterlee, in de bibliotheek van Rotselaar, in een woonzorgcentrum in Rotselaar en bij de naschoolse kinderopvang in Rotselaar. Daar kwam ik met diverse doelgroepen in contact en groeide mijn interesse om te werken voor de diverse doelgroepen in een openbare bibliotheek, of specifiek voor studenten, docenten en onderzoekers in een hogeschool- of universiteitsbibliotheek.

In hoeverre heeft je studie je voorbereid op je huidige job?

Zeer goed. Het (post)graduaat informatiebeheer is een zeer praktijkgerichte opleiding. Er worden veel praktische cases behandeld uit zowel de bibliotheek- als archiefsector. De vier werkervaringsstages waren eveneens essentieel om me voor te bereiden op een job in de sector.

Wat voor werk zou je graag doen? Waar zou je graag aan de slag gaan?

Aangezien ik een jaar stage liep in de bibliotheek en het studielandschap van de Erasmushogeschool Brussel, op de campus in Jette, ging mijn voorkeur initieel uit naar het werken in een hogeschool. Vanuit mijn vrijwilligerswerk blijft echter ook mijn enthousiasme om te werken met de verschillende doelgroepen in een openbare bibliotheek. De examenopdrachten die ik als kandidaat kreeg bij mijn sollicitaties, doen mijn enthousiasme voor openbare bibliotheken alleen maar toenemen.

De gezellige drukte en toffe collega’s, nuttige informatie in een ontspannen sfeer, zullen me altijd bijblijven

Ik hoop dat ik snel een vast plekje kan vinden. Ik ben immers polyvalent, heb veel verschillende interesses en kan me vinden in elke job, of het nu in de openbare bibliotheek is, aan een hogeschool, in een universiteitsbibliotheek of zelfs in het archief (waar ik 80 uur stage gelopen heb). Ergens zal er wel een plekje zijn waar mijn kwaliteiten ten volle benut kunnen worden.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Als pas afgestudeerde (graduaat informatiebeheer) ben ik nog volop aan het solliciteren. Ik zoek vacatures, schrijf cv’s en motivatiebrieven, maak schriftelijke opdrachten en examens, en ga her en der op gesprek. Intussen heb ik als voorbereiding ook al veel beleidsplannen onder de loep genomen en in heel het land bibliotheken bezocht: van Maaseik aan de grens met Nederland tot Menen aan de grens met Frankrijk.

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

De bibliothecaris van de toekomst is polyvalent inzetbaar als community librarian en geeft samen met de mensen van de community (= gemeenschap, = de verschillende doelgroepen in een openbare bibliotheek of de studenten, onderzoekers en docenten van een hogeschool/universiteit) vorm aan een dienstverlening (collectie en activiteiten), specifiek op maat van de noden en behoeften van de community.

Wat was je motivatie om lid te worden van de VVBAD?

Ik ben voor het eerst lid geworden in de zomer van 2019, toen ik besloten had te starten met de graduaatsopleiding informatiebeheer aan de Erasmushogeschool Brussel. In september 2019 heb ik een eerste keer deelgenomen aan Informatie aan Zee. Tijdens de lessen kwam ik daarnaast voor projecten met de VVBAD in contact. We werden tijdens de opleiding ook gestimuleerd om het vakblad META te lezen en als lid ontvang je het blad gratis met de post.

Waarom wilde je op Informatie aan Zee graag vrijwilliger zijn?

Ik was al een keer als bezoeker op Informatie aan Zee aanwezig. In het graduaat spoorde Marc Van Engeland ons aan om er als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het enthousiasme werd nog groter toen we voor het projectvak ‘vorming’ van Stieve Van der Bruggen samen met de VVBAD de studiedag voor LocHal mochten uitwerken. Voor zo’n tof team wil ik als vrijwilliger mijn steentje bijdragen.

Wat heb je meegemaakt op Informatie aan Zee dat je altijd zal bijblijven?

De gezellige drukte en toffe collega’s, nuttige informatie in een ontspannen sfeer.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Creatief leesplezier, wegwijs raken in media en de ‘zee aan informatie’.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be