De faculteitsbibliotheek hernummert

META Nummer 2022/2

De faculteitsbibliotheek hernummert

Geschreven door Veronique Despodt
Gepubliceerd op 22.03.2022
IMPORTANT

Wie de voorbije decennia aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent (UGent) studeerde, herinnert zich vast nog de vele vakgroep- en seminariebibliotheken, verspreid over de Blandijn en omgeving. De laatste tien jaar kregen al deze collecties – meer dan vijftig! – een plekje in de nieuwe Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte. Deze bibliotheek huist in het Plateaugebouw, het voormalige Instituut der Wetenschappen, aan de overkant van de Boekentoren.

Nu de naweeën van de grote verhuisbewegingen aan het uitdoven zijn, wil de bibliotheek een volgende stap zetten om de collectie in open kast – momenteel bijna een half miljoen boeken – nog gebruiksvriendelijker aan de lezer aan te bieden. Na de verhuizing zijn alle classificatiesystemen zoals ze bestonden overgenomen, wat resulteert in tientallen systemen in één bibliotheek. Men kan zich voorstellen wat voor een doolhof de bibliotheek geworden is – niet enkel voor de lezer, maar ook voor de medewerkers die de acquisitie, de dienstverlening en het collectiebeheer verzorgen. Na vele jaren op de teller zijn sommige van de systemen bovendien gedateerd.

De komende jaren schakelt de faculteitsbibliotheek over naar één classificatiesysteem, namelijk de Library of Congress Classification (LCC). Voordelen zijn dat die omschakeling op een semiautomatische wijze kan gebeuren, dat enorm veel bibliotheken wereldwijd dat classificatiesysteem hanteren en dat het systeem steeds centraal up-to-date gehouden wordt. Niet alle boeken worden meegenomen in deze omschakeling. Voorafgaand aan de virtuele verrijking en hernummering worden dubbels verwijderd en worden boeken die minder een plaats vinden in actueel wetenschappelijk onderzoek in het depot geplaatst. De op dit moment overvolle bibliotheek krijgt op die manier meer ademruimte.

Elk boek in open kast krijgt over enkele jaren dus een nieuwe stek volgens de LCC-classificatie, maar ook een nieuw label en een RFID-tag ter beveiliging. Een arbeidsintensief karwei!

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be