In memoriam Luc De Backer (1943-2021)

META Nummer 2022/1

In memoriam Luc De Backer (1943-2021)

Geschreven door Rik Van Daele
Gepubliceerd op 24.01.2022
IMPORTANT

Op 15 oktober 2021 overleed Luc De Backer, oud-bibliothecaris van Sint-Niklaas. Hij werd geboren te Sint-Niklaas op 8 maart 1943 en kwam in dienst van de stad als bibliotheekassistent op 25-jarige leeftijd. In die tijd was de bibliotheek nog gevestigd in de Cipierage, een historisch gebouw op de Grote Markt. Hij werkte talrijke jaren als catalograaf. Op 1 april 1968 werd hij in vast dienstverband aangesteld en vervolgens klom hij binnen de hiërarchie van de bibliotheek op: eerst werd hij assistent-dienstleider (1 januari 1973), vervolgens dienstleider (op 1 juli 1982) en uiteindelijk werd hij na de pensionering van André Stoop bibliothecaris vanaf 1 juli 1987. De Backer bleef stadsbibliothecaris tot zijn pensionering in 2003.

Ik heb Luc De Backer in drie hoedanigheden ontmoet. Eerst in de vroege jaren 1980, in het kader van de (zaterdag)cursussen van de akte van bekwaamheid, een opleiding die noodzakelijk was om in een bibliotheek te werken en die in de bibliotheek van SintNiklaas georganiseerd werd. Vervolgens ontmoette ik hem tijdens de halfjaarlijkse vergaderingen van de Bibliotheca Wasiana, een wetenschappelijke verzamelbibliotheek voor het Waasland, die door André Stoop en anderen in 1946 opgericht was. Luc was er secretaris-penningmeester en zorgde er steeds voor dat een personeelslid van de bibliotheek de verantwoordelijkheid voor de werking van deze inwonende vereniging kon ondersteunen. Hierdoor kon de Wasiana in het kielzog van de grote zes – vandaag verzameld in de Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw – een van de belangrijkste erfgoedbibliotheken van Vlaanderen blijven. In die hoedanigheid werkte ik als lid van de Wasiana en als lid van het Reynaertgenootschap veel en innig met hem samen. We creëerden in september 1992 samen de Reinaerttentoonstelling met beeldend werk en met een catalogus van het Reynaertboekenbezit van de Wasiana.

Tot slot leerde ik hem kennen als de stadsbibliothecaris van zijn geboortestad, een functie die hij met grote stielkennis en gedrevenheid zestien jaar waarnam. Hij was de bewaarder van de instelling die Stoop in Vlaanderen op de kaart gezet heeft. In die termijn werd de Vrije Bibliotheek van Het Centrum overgenomen. Door zijn grote belangstelling voor stripverhalen zorgde hij ervoor dat de stripcollectie van de bibliotheek uitgroeide tot een unieke verzameling die nog steeds afnemers vindt tot ver buiten Sint-Niklaas. Luc De Backer had een open geest wat de collectie betrof. In tegenstelling tot zijn voorganger toonde hij geen bezwaren om gecontesteerde romans als die van Jan Wolkers of Jef Geeraerts in de collectie op te nemen en zonder voorbehoud aan de gebruikers aan te bieden.

Familiekunde was zijn stokpaardje. Veel van zijn vrije tijd ging naar zoekwerk in archieven. Dat was al vroeg begonnen toen hij vaak diensten deed in het stadsarchief op de tweede verdieping van het stadhuis en er contacten had met mensen die hun stamboom samenstelden. Daar werden de zaadjes gelegd voor een passie die hem levenslang zou typeren en waarin hij al zijn tijd, kunde en energie investeerde. Deze topgenealoog (ik citeer L. Chalmet in zijn ‘In Memoriam Luc De Backer’ in de FV-Kroniek van het Land van Waas, 49 (2021) 5, p. 115-117) heeft ruim dertig Wase publicaties op zijn actief staan. Hij gaf lezingen en cursussen over familiekunde, genealogie en paleografie, en organiseerde jaarlijks Erfgoeddagactiviteiten. Bovenal zorgde hij ervoor dat de regionale afdeling Waasland snel op de digitaliseringstrein stapte. Hij was ondervoorzitter (2011-2017) en secretaris (2011-2014) van Familiekunde Vlaanderen.

(Met dank aan Koen Van Hoeylandt en Julien Verellen)

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be