Een verantwoordelijke bibliotheek als promotor van milieubewustzijn

META Nummer 2021/9

Een verantwoordelijke bibliotheek als promotor van milieubewustzijn

Geschreven door Minna Männikkö, Maxine Lynch
Gepubliceerd op 07.12.2021
IMPORTANT

In 2019 en 2020 voerde de Oulu City Library in Finland het project A Responsible Library as Promoter of Environmental Awareness uit. De Ii Municipal Library en Kuusamo City Library waren partners in het project.

De belangrijkste doelstellingen van het project zijn:

  • het promoten van milieubewustzijn bij bezoekers en bibliotheekpersoneel;
  • het beperken van de milieu-impact van bibliotheekactiviteiten;
  • het opstellen van een actieplan voor duurzame ontwikkeling.

Nieuwe denk- en handelwijzen creëren

Tijdens het project nam de milieucommunicatie naar zowel bezoekers als personeel aanzienlijk toe. Alle beschikbare kanalen en middelen werden ingezet als communicatiemiddel, van socialemedia-updates en nieuwsbrieven tot trainingen, evenementen, tentoonstellingen over milieuboeken en leestips. Er werd ook een groene visuele look ontworpen, het Sustainable Library-concept, om de milieucommunicatie te ondersteunen.

In het kader van het project keek de bibliotheek naar haar praktijken op het gebied van energieverbruik, logistiek, recyclage en collecties, en werd er gezocht naar manieren om de daaruit voortvloeiende milieueffecten te verminderen. De Oulu City Library maakte bijvoorbeeld recyclage efficiënter door de recyclagepunten van de bibliotheek te reorganiseren en ze uit te rusten met sorteerborden volgens het Sustainable Library-concept. In de toiletten van de hoofdbibliotheek werden 46 watertappunten geïnstalleerd die het waterverbruik van het pand moeten halveren. Ook het gebruik van plastic werd teruggedrongen, en er wordt nog steeds nagedacht over manieren om dat nog verder te verminderen.

Aactieplan Sustainable Library 2030

De belangrijkste milieuactie van het project was het opstellen van een actieplan voor de duurzame ontwikkeling van de Oulu City Library. De Sustainable Library 2030 Roadmap ondersteunt het milieubeleid van de bibliotheek en zal het 

IMPORTANT
© Maria Holappa, Oulu City Library

Het actieplan definieert de belangrijkste ontwikkelingsgebieden en bevat gedetailleerde uitvoeringsplannen voor elk gebied. Het bestaat uit vier hoofddoelstellingen: het milieubewustzijn bevorderen, de impact op het milieu verminderen, verantwoord bouwen, en een duurzame bibliotheek van de toekomst. Daarnaast bevat het twee specifieke ontwikkelingsterreinen: regionale ontwikkeling met oog voor hulpbronnen en de promotie van praktijken op afstand. Centraal bij het opstellen van het actieplan stond ook het vergelijken van de gestelde doelen met de doelen van de VN-Agenda 2030 die relevant zijn voor de activiteiten van de bibliotheek. De gestelde doelen werden eveneens onderzocht om te zien of ze de ecologische beloften van de bibliotheek weerspiegelen.

Hoewel alle zeventien SDG’s relevant zijn en tot op zekere hoogte van toepassing zijn op bibliotheken, heeft de Oulu City Library besloten elf SDG’s die de doelstellingen van haar duurzaamheidsplan het best weerspiegelen als basis voor haar actieplan te nemen. Deze zijn:

1. Geen armoede
3. Goede gezondheid en welzijn
4. Kwaliteitsonderwijs
7. Betaalbare en duurzame energie
9. Industrie, innovatie en infrastructuur
10. Ongelijkheid verminderen
11. Duurzame steden en gemeenschappen
2. Verantwoorde consumptie en productie
13. Klimaatactie
16. Vrede, rechtvaardigheid en sterke publieke diensten
17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken 

Het algemene doel van het project is om duurzame ontwikkeling door te laten dringen in alle aspecten van het dagelijkse bibliotheekwerk. De directie en het bibliotheekpersoneel zetten zich in voor de doelstellingen en maatregelen van het actieplan. De medewerkers die verantwoordelijk zijn voor duurzame ontwikkeling en de eco-ondersteunende medewerkers helpen bij de uitvoering.

De verwezenlijking van de doelstellingen wordt gecontroleerd aan de hand van indicatoren die voor elke doelstelling en de bijbehorende maatregelen apart geselecteerd worden. Jaarlijks vindt een evaluatie van de resultaten van de monitoring plaats. Indien nodig worden bijsturingen gepland. Het huidige actieplan voor Sustainable Library 2030 loopt tot eind 2022 en het volgende krijgt ten laatste in 2023 vorm. 

IFLA Green Library Award 2021

Elk type groene bibliotheek of elk opmerkelijk groen bibliotheekproject, -initiatief of -idee kan zich kandidaat stellen voor de IFLA Green Library Award. Op 19 augustus 2021 maakte de IFLA Environment, Sustainability and Libraries Section de resultaten van de zesde editie bekend. De sectie riep de Oulu City Library op basis van haar project uit tot winnaar in de categorie Green Library Project.

Op de website van de Oulu City Library vind je meer informatie (in het Engels) en ook een samenvatting van The Sustainable Library 2030 Roadmap.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be