Simon Bequoye

META Nummer 2021/7

Simon Bequoye

Geschreven door Simon Bequoye
Gepubliceerd op 27.09.2021
IMPORTANT
© Michiel Devijver en Iedereen Leest.

Simon Bequoye werkt als kennis- en beleidsmedewerker bij Iedereen Leest. Hij volgt recent onderzoek over lezen en leesbevordering op en schrijft informatieve artikels voor de website van Iedereen Leest. Hij bereidt ook beleidsplannen voor, waarbij bevragingen voor bibliotheekmedewerkers een belangrijke input zijn. Daarnaast is hij fotograaf in bijberoep, en uiteraard ook veellezer

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?

East of Eden van John Steinbeck en Bowie’s Books van John O’Connell. Steinbeck is een wervelend verhalenverteller, ik vind het altijd een plezier om op sleeptocht genomen te worden in een groots verhaal dat tegelijkertijd een maatschappelijke spiegel voorhoudt. Bowie’s Books geeft als fijn tussendoortje wat minder bekende faits divers mee over David Bowie, en bevat heel wat leestips.

Welke boeken zou je aan iedereen willen aanraden, en waarom?

Maus van Art Spiegelman, omdat het als graphic novel zo’n kracht en diepgang bevat die heel wat leeftijden aanspreekt. Hetzelfde geldt voor het prentenboek De Aankomst van Shaun Tan. Letterliefhebbers raad ik graag Zaterdag van Ian McEwan aan – het sleurt je meteen mee met zijn ietwat unieke structuur. Ook Hadrianus’ gedenkschriften van Marguerite Yourcenar heeft een unieke opzet. En als uitsmijter nog Odes van David Van Reybrouck, een pareltje dat als geen ander de taal weet te savoureren.

Wat vertelt jouw boekenkast over jou?

Dat ik geloof in de kracht van fictie: ik vind niet dat fictie ons niets kan bijleren. Integendeel: het toont je nieuwe perspectieven waardoor je als mens kunt groeien. Ik laat me als romanlezer misschien nog te weinig verrassen door debutanten – ik ben verknocht aan schrijvers als Haruki Murakami, John Irving, Hilary Mantel en David Mitchell. Al kun je ook De avond is ongemak (Marieke Lucas Rijneveld) op de ruggen lezen. Er staat ook wel wat non-fictie op de plank, voornamelijk geschiedenis. Enkele schappen zijn voorbehouden aan fotoboeken en aan jeugdliteratuur. Je bent nooit te oud om te genieten van een kinderboek.

Lees je alle boeken uit of stop je als je een boek niet goed vindt?

Als kind zal ik zeker enkele boeken terzijde geschoven hebben, maar het komt zelden voor dat een boek zó hard tegenvalt. Ik laat me graag inspireren door andere lezers en hun leeservaringen (onze interviewreeks de Leeswereld is ook voor mezelf een grote inspiratiebron), en vind het dan boeiend om te kijken of het boek ook mij kan raken.

Is het boek altijd beter dan de film?

Mij krijg je niet snel in de cinemazaal voor een verfilmd boek. Het is een cliché, maar de kracht van literatuur zit hem (deels) in de verbeelding van de lezer, en op het scherm wordt die verbeelding al voor je ingevuld. Veel films gebaseerd op boeken zijn erg kwaliteitsvol, maar vaak doet het toch ergens af aan je eigen leeservaring.

Met welk boekenpersonage zou je goed bevriend kunnen zijn?

Ik lees eigenlijk vooral om ‘mensen’ te ontmoeten die je anders niet leert kennen. Je duikt als het ware in hun gedachten, en zij brengen nieuwe perspectieven binnen waardoor je je als lezer identificeert met of net vervreemt van een personage. Beide situaties vind ik interessant. Een avondje op café met de hoofdpersonages uit Max, Mischa & het Tet-offensief (Johan Harstadt) lijkt me wel iets aangenamer dan de twee halfbroers uit Elementaire deeltjes (Michel Houellebecq).

Wat zijn je leesgewoontes?

Ik lees vaak op de trein, een geschikt moment om die tijd voor jezelf in te vullen. Door het vele thuiswerk merk ik dat ik toch bewuster moet kiezen voor een leesmoment. Bij het ontbijt probeer ik wel een boek open te leggen. ’s Ochtends naar de radio luisteren, vind ik een te koude douche. Dan liever de dag beginnen met een goed verhaal.

Bekijk het abstract en de praktische informatie van deze lezing in het programma van Informatie aan Zee 2021.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be