Nota bene

META Nummer 2021/7

Nota bene

Geschreven door Geert Leloup
Gepubliceerd op 27.09.2021
IMPORTANT

Inclusie en diversiteit staan dit jaar bij Informatie aan Zee in de schijnwerpers. Een belangrijk, maar ook delicaat thema. Vooral omdat bewuste en onbewuste patronen in vraag gesteld worden, waardoor sommigen verkrampt reageren. En anderen erg geïrriteerd. Nog anderen zijn cynisch en zien het als een van de vele voorbijgaande modeverschijnselen.

Zelf ben ik me door mijn verblijf in Den Haag in ieder geval bewuster geworden van het belang van een inclusieve aanpak. Onder andere door mijn persoonlijke ervaringen. Begrijp me zeker niet verkeerd: ik ben met open armen ontvangen door mijn Nederlandse collega’s. Ook het beleid van de Nederlandse overheid en van het Nationaal Archief – met hun open debatcultuur, hoge personeelsmobiliteit en grotere diversiteit op alle organisatieniveaus – maken een groot verschil. Tot slot heb ik het ‘geluk’ dat ik zelf de ‘juiste’ ouders, leeftijd, geslacht, kleur, diploma’s, taalkennis (en ga zo maar door) heb.

Maar als relatieve buitenstaander merk je soms kleine en bijzonder subtiele mechanismen die mensen kunnen uitsluiten. Een workshop waar je bij het voorstelrondje op de kaart van Nederland moet aanduiden waar je geboren bent. De regelmatig terugkerende opmerking dat je toch zo’n schattig Vlaams accent hebt. En de gênante pogingen om dat na te bootsen. Of de kanttekening dat ‘je kan’ en ‘je kunt’ in Nederland toch echt wel een heel andere betekenis hebben. Dat alles stelt uiteraard amper iets voor. Sterker nog: Belg zijn in Nederland is alles bij elkaar opgeteld een voordeel, want je wordt bij voorbaat als charmant en sympathiek beschouwd.

Maar als ik me de bedenking maak hoe we als Europeanen naar andere wereldburgers kijken. Of als mannen naar vrouwen. Of als cisgenders naar transgenders. Of zelfs als Belgen naar Nederlanders. Dan realiseer ik me pas hoeveel schade exclusie écht kan aanrichten. En dat je met een neutraal beleid nergens komt, maar dat je zelf actief maatregelen moet nemen.

Het Nationaal Archief focust zich op basis van de Nederlandse Code Culturele Diversiteit in haar plannen op de vier P’s: personeel, publiek, programma en partners. En heeft daar met ‘processen’ zelf een vijfde P aan toegevoegd. Hopelijk krijgen we in oktober in Oostende te horen dat heel wat Belgische bibliotheek- en archiefinstellingen even inspirerende en ambitieuze plannen hebben.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be