Samenwerken

META Nummer 2021/5

Samenwerken

Geschreven door Rebecca Gysen
Gepubliceerd op 15.06.2021
IMPORTANT

Samenwerken is van alle tijden en vandaag is het al helemaal niet meer weg te denken uit onze samenleving. Mensen verenigen zich om elkaar te helpen, om van elkaar te leren of om aan eenzelfde doel te werken. Ook in de cultuur-, erfgoed- en informatiesector dragen we samenwerking al jaren hoog in het vaandel, want 1+1=3. Samen bereik je meer dan alleen.

Binnen onze eigen organisaties krijgt samenwerking een steeds belangrijkere plaats. Bij elke sollicitatie gaan we op zoek naar mensen die goed kunnen samenwerken. In onze teams staat samenwerking tussen collega’s hoog op de agenda. Het is een hot topic bij onze lokale besturen met allerhande nieuwe modellen: transversale samenwerking, regionale samenwerking, triple en quadruple helix-samenwerking, enzovoort.

Ik volgde recent een interessante peer learning visit over Het archief voor een inclusieve stad: het Rotterdamse samenwerkingsmodel, georganiseerd door Eurocities in het kader van het programma Cultural Heritage in Action. We waren (online) te gast bij het stadsarchief van Rotterdam. Zij stelden bevlogen hun samenwerking met DIG IT UP voor om het archief te verrijken met verhalen en erfgoed van alle Rotterdammers.

We kwamen erop uit dat vertrouwen, een gemeenschappelijke basis, gedeelde doelen en evenwichtige wederzijdse relaties de belangrijkste succesfactoren zijn voor een vruchtbare samenwerking

DIG IT UP wil de Rotterdamse stadscultuur opgraven en tentoonstellen met en voor de Rotterdammer. De organisatie vond in het stadsarchief, maar ook in de bibliotheek van Rotterdam de ideale partners om dit erfgoed en deze bronnen en verhalen ook op lange termijn te bewaren en nog meer zichtbaarheid te geven in de stad. Ze vonden bij elkaar expertise en infrastructuur die ze zelf niet in huis hebben, maar wel nodig hebben om een gedeelde ambitie waar te maken: een diversere en volledigere stadsgeschiedenis schrijven, tonen en bewaren.

Samen met collega’s uit verschillende Europese landen dachten we na over wat samenwerking succesvol maakt, maar ook waar knelpunten of valkuilen zitten. We kwamen er samen op uit dat vertrouwen, een gemeenschappelijke basis, gedeelde doelen en evenwichtige wederzijdse relaties, zonder elkaars eigenheid uit het oog te verliezen, de belangrijkste succesfactoren zijn voor een vruchtbare samenwerking. En voor dat alles is tijd nodig, tijd om elkaar te vinden, tijd om elkaar te vertrouwen, tijd om te zoeken naar wat je nu eigenlijk echt samen wilt bereiken en hoe.

Ook in mijn eigen stad zoeken het stadsarchief en de openbare bibliotheek naar meer samenwerking. We delen een fantastisch gebouw van Henry Van de Velde, als het ware een wijk in de stad, met prachtige ruimtes, gangen als straten en een binnenplein. We willen van deze plek nog meer een cultuuren informatieplek maken en verkennen langzaam de mogelijkheden tot meer samenwerking: waar zit de winst, maar waar ook niet. Ik ben dus heel benieuwd naar andere inzichten hierover. Te beginnen met enkele artikels in deze META. Want ook dat is samenwerken: het delen van ervaringen met eerlijke inzichten over onze zoektochten, het proces, de mogelijkheden en de moeilijkheden.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be