Paul Buschmann

META Nummer 2021/5

Paul Buschmann

Geschreven door Paul Buschmann
Gepubliceerd op 15.06.2021


Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

In de jaren zeventig van de vorige eeuw hielp ik als jongetje van een jaar of negen een tante in de boekerij van Deurne. Deurne-Zuid om precies te zijn. Antwerpenaren weten dat deze nuance belangrijk is. Stempeltjes zetten en boeken wegplaatsen. Ik ben dus met de basis van bibliotheekwerk gestart. Waar zou een negenjarige anders moeten starten?

In hoeverre hebben je studies je voorbereid op je huidige job?

Een opleiding in de humanities is een goede basis, vermoed ik. Informatie- en bibliotheekwetenschap is dan de bijkomende troef. Maar uiteindelijk leren we het allemaal op de werkvloer.

In hoeverre hebben je vorige werkervaringen je voorbereid op je huidige job?

Mijn eerste (betaalde) job in de bibliotheeksector was er een in een kleine one-person library die op apegapen lag. Heerlijk. Een godsgeschenk. Alles wat ik deed, bleek een verbetering te zijn en door de kleinschaligheid van de bibliotheek was experimenteren mogelijk. Een keer op je bek gaan of tegen een muur aanlopen: het hoorde er allemaal bij, maar het deed nooit pijn. Alles was snel weer hersteld. Heerlijke tijd! Ik kon me geen betere start wensen.

Waar werk je nu? En wat houdt jouw baan in?

Ik ben faculteitsbibliothecaris Letteren en Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent (UGent). Niet meer een one-person library en van kleinschaligheid is ook al helemaal geen sprake meer. Maar dankzij een fantastisch team nog steeds een bibliotheek met veel flexibiliteit. Dat hebben we tijdens de coronacrisis bewezen. En hoe!

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Hoe blijven we als bibliotheek relevant? En zonder neoliberaal te willen klinken: hoe blijven we de investering waard? Hoe doen we dat met de bibliotheek als collectie? Als plaats? En als dienst?

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Nooit zoals ik hem gepland had.

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

We zijn al honderden jaren goed bezig. Dus gewoon op hetzelfde elan verdergaan. Komt allemaal goed. We werken nog steeds voor het publieke goed, zonder vooroordelen, proberen dat te doen met zin voor objectiviteit, neutraliteit en met samenwerking hoog in het vaandel. Op die manier nemen we steeds meer een unieke plaats in. Als we deze troeven blijven uitspelen, is de toekomst helemaal voor ons.

Wat is je leukste bibliotheekervaring?

Ik kreeg de kans om de VVBAD te vertegenwoordigen op het IFLA-congres in Kaapstad. De schellen vielen van mijn ogen. De vele bijzondere en sterke verhalen die ik er hoorde over bibliotheekwerk in moeilijke omstandigheden, waarbij bibliothecarissen met inzet van de eigen veiligheid hun werk bleven doen. In de townships bijvoorbeeld. Elke vorm van westers superioriteitsgevoel was op het einde van het congres helemaal verdwenen. Het is heerlijk om bibliothecarissen van over de hele wereld te ontmoeten. Dan overvalt je toch het gevoel: we betekenen wat, we delen veel, we koesteren dezelfde idealen. Een jamboree voor de bibliotheekwereld. Als je de kans hebt: gaan.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud wanneer je mensen vertelt dat je in een bibliotheek werkt? En hoe weerleg je die?

Te pas en te onpas krijg ik de vraag: “Heb je dan al die boeken ook zelf gelezen?” Men moet ook niet alle misconcepties proberen te weerleggen, denk ik dan.

Je zit in de werkgroep die Informatie aan Zee voorbereidt, op hoeveel edities van Informatie aan Zee was je aanwezig?

Op allemaal. Geen idee hoeveel dat er nu al waren, ik ben onderweg ergens de tel kwijtgeraakt. En vóór de edities van Informatie aan Zee ook nog een keer in Brussel en in Gent. Dus allemaal plus twee. Ik word duidelijk oud.

Waar kijk je naar uit?

Collega’s, oud-collega’s en nieuwe collega’s ontmoeten. Nieuwe verhalen horen en oude verhalen ophalen. En na deze coronaperiode zal het eindelijk opnieuw kunnen ontmoeten nog veel fijner worden.

Wat is je leukste Informatie aan Zee-anekdote?

Ik moest een spreker inleiden voor een sessie van twintig minuten. Hij had een powerpoint met meer dan honderd slides. De slides passeerden met een rotvaart. Maar het bleken er uiteindelijk toch een paar te veel.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be