Jonas De Koning

META Nummer 2021/4

Jonas De Koning

Geschreven door Jonas De Koning
Gepubliceerd op 11.05.2021

Een klassiek cliché is dat mensen denken dat je hele dagen boeken leest en die af en toe in het rek gaat terugzetten

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland? Langs welke (om)wegen ben je in de BAD-sector beland?

Ik denk dat ik, in tegenstelling tot vele collega’s, vrij bewust voor de bibliotheeksector gekozen heb. Tijdens mijn opleiding Geschiedenis had ik al een thesis geschreven over boekgeschiedenis. Omdat ik niet verder wilde gaan in de academische wereld of voltijds wilde lesgeven, ging mijn keuze al snel uit naar de bibliotheeksector.

Die interesse zat er al vroeg in. Ik heb mooie herinneringen aan toen ik als kind de openbare bibliotheek van Sint-Niklaas ontdekte. Ik zat altijd aan mijn boekenmaximum en moest aan mijn moeder vragen om extra boeken op haar kaart te zetten. Ik heb daar strips leren kennen, Engelstalige literatuur en sciencefiction.

In hoeverre heeft je studie je voorbereid op je huidige job?

Qua algemene vaardigheden kan ik niet klagen. Maar een universitaire opleiding zal je niet voorbereiden op een specifiek beroep. Over archiefkunde hebben we wel een deeltje gezien in het masterjaar Geschiedenis, maar dat was het. Ik heb daarom nog tijdens mijn eerste job de opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde (BDI) in avondschool gevolgd.

In hoeverre hebben je vorige werkervaringen je voorbereid op je huidige job?

Véél beter dan verwacht. Ik heb al in erg verschillende velden van de BAD-sector gewerkt. Zelfs mijn vakantiejob in het FelixArchief kwam van pas als eerste introductie tot de sector. In het begin van je loopbaan zit je vaak met tijdelijke contracten van een jaar, een half jaar enzovoort. Ik vreesde er wat voor dat dat mijn professionele ontwikkeling niet ten goede zou komen.

Het tegendeel blijkt waar. Ik heb enorm veel bijgeleerd over de archiefsector, de universiteits- en hogeschoolbibliotheken, de mediatheken en documentatiecentra. Die kennis kan ik ook in mijn huidige job toepassen. Het helpt om een andere blik te werpen op een probleem. In vele organisaties heb je vaak ook een sterk hiërarchische structuur. Ik heb daaruit geleerd en probeer dat zelf anders, op een participatieve manier, aan te pakken en initiatieven van onderuit te stimuleren.

Waar werk je nu?

Sinds kort werk ik als adviseur bibliotheekwerking bij AP Hogeschool Antwerpen.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Een aaneenschakeling van Teamsmeetings! Ik denk dat we nu allemaal in hetzelfde schuitje zitten op dat vlak. Ik ben daarnaast wel persoonlijk langs geweest in elke bibliotheek om mezelf te introduceren bij de collega’s. Dat blijft onmisbaar.

Volg je het internationale vakgebied op?

Ja, ik haal altijd veel inspiratie uit de Engelstalige vakliteratuur. Ik neem ook regelmatig de publicaties van de American Library Association (ALA) door en haal eruit wat relevant is voor de Vlaamse context.

Hoelang ben je al actief binnen de VVBAD?

Nog maar een aantal maanden! Ik lees META al jaren, maar was zelf tot voor kort nog niet actief in de VVBAD.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Zelf volg ik het thema privacy nauw op. Die beslissingen worden grotendeels op Europees niveau genomen, maar hebben een grote impact op ons dagelijks leven.

Als je één dag lang minister van Cultuur of minister van Wetenschapsbeleid was, met dictatoriale bevoegdheden, wat zou je dan veranderen aan de BAD-sector?

Ik zou een universitaire masteropleiding Bibliotheek- en Informatiewetenschappen opstarten in Vlaanderen. Wie wil, kan zich dan verder professionaliseren. Nu is die optie er niet. Tegelijkertijd zou ik minimale diplomavereisten afvoeren. Zeker bij overheidsfuncties ligt de focus soms sterk op die formele vereisten. Het zou eerder om je kennis en kwaliteiten moeten gaan. Er gaat nu veel talent verloren door die extra barrières. De sector kan die diversiteit wel gebruiken.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud wanneer je mensen vertelt dat je in een bibliotheek werkt? En hoe weerleg je die?

Een klassiek cliché is dat mensen dan denken dat je hele dagen boeken leest en die af en toe in het rek gaat terugzetten. Tegenwoordig draait het meer en meer om online databanken, e-boeken en e-journals, maar ook om technische ondersteuning en uitleen van audiovisueel materiaal. Informatievaardigheden aanleren, wordt ook steeds belangrijker.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be