Efficiënter zoeken op het world wide web

META Nummer 2021/4

Efficiënter zoeken op het world wide web

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 11.05.2021
IMPORTANT

In 1998 werd Google opgericht. De zoekrobot moest eigenlijk ‘Googol’ (een 1 met honderd nullen) heten, symbolisch voor de massa online informatie die dankzij de tool toegankelijk zou worden. Een spelfout gooide roet in het eten. Meer dan twintig jaar later geeft een doorsnee zoekopdracht ons vele miljoenen webpagina’s. Omdat we niet verder kijken dan de eerste resultatenpagina, geven we wat tips om sneller en efficiënter te zoeken.

Krijg je te veel zoekresultaten, voeg dan extra termen toe. Zoek zo specifiek mogelijk: vis geeft een massa meer resultaten dan witte haai. Bepaalde termen kunnen verwijzen naar uiteenlopende zaken, waardoor de lijst vervuild wordt met websites die niet van toepassing zijn. Zet in dat geval een minteken voor een woord om het uit te sluiten. De zoekopdracht java -koffie -oracle zorgt ervoor dat verwijzingen naar het koffiemerk en de programmeertaal niet getoond worden.

IMPORTANT

Ben je op zoek naar een citaat, een regel uit een gedicht of een liedjestekst, zet de zoektermen dan tussen aanhalingstekens en combineer eventueel met een wildcard wanneer je niet zeker bent van een woord of de correcte schrijfwijze. De zoekopdracht “Come * right now * me” zal je meteen naar de Beatles leiden.

Ten slotte heeft Google de laatste jaren veel geleerd van semantische zoekmachines zoals Wolfram Alpha. In plaats van ons door te verwijzen naar webpagina’s, geeft Google steeds vaker zelf het antwoord. Typ eens Hoe oud is Joe Biden, zonsondergang Brussel, of tijd Las Vegas.

Je kunt het zoekveld zelfs gebruiken als rekenmachine of als converteertool voor maten, gewichten en wisselkoersen. Of zoek eens naar metronoom! Daarnaast zitten er ook leuke easter eggs verstopt in de zoekrobot. Test zeker eens askew en do a barrel roll.

> Meer info en nuttige apps: bibidee.blogspot.com.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be